dobrovitz józsef fogathajtás
Gazdaság

Hárman képviselik Magyarországot a négyesfogathajtó világbajnokságon

Portfolio
Október 7. és 11. között rendezik meg a FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságot a hollandiai Valkenswaardban. A magyar fogathajtás a legtradicionálisabb sportágak egyike, Magyarország jelentős szerepet vállalt a nemzetközi szabályzatainak, versenyeinek kialakításában és fejlődésében. Hazánkat három versenyző, Dobrovitz József, Papp János és Vida József képviseli a többnapos, zártkapuk mögött szervezett, rendhagyó világbajnokságon.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 25. alkalommal megrendezett nemzetközi sporteseményre 35 hajtó nevezett 13 országból, így erős konkurenciával kell szembenéznie a magyar csapatnak. A sportolók felkészülését a Takarékbank, a Deloitte, a Szerencsjáték Zrt., a Dorsum, a Pannon Értéktár, a Magyar Lovassport Szövetség, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., a Portfolio és a HelloVidék támogatta.

Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya elmondta, hogy egy teljesen rendhagyó világbajnokságra készül: „A világtörténelemben ilyen vb-t még nem rendeztek, szokatlan feltételekkel és körülmények között fog versenyezni a nemzeti válogatott. Várakozásokkal telve nézünk a megmérettetés elébe! A nagyon sok világ- és Európa-bajnokságot megjárt, sokszoros magyar bajnok Dobrovitz József szerepeltetéséhez, azt hiszem, nincs mit hozzáfűzni, míg Papp János és Vida József a jövőt képviselik: elsősorban nemzetközi versenytapasztalatot lehet és kell is gyűjteniük, mivel a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon ott lehet a helyük.

A hazai lovassport legeredményesebb szakága a kettes- és négyesfogathajtás. A klasszikus fogathajtó verseny három számból áll. A díjhajtásnál a lovak idomítottságát, elengedettségét, hajlékonyságát, együttes munkáját, a jármódok szabályosságát, a feladatok pontosságát, a hajtó szárkezelését bírálják. A maratonhajtás szakaszokból álló, több kilométer hosszú, terepakadályokkal nehezített pálya, ahol a gyorsaságot és az akadályok leküzdését figyelik. A harmadik rész az akadályhajtás, ahol bóják között kell áthajtani, a pálya akadályokkal nehezített és meghatározott időn belül kell leküzdeni.

A versenyt zárt kapuk mögött rendezik, így közönség nem látogathatja, viszont minden versenyszámot élőben lehet követni az interneten

A magyar csapat

Dobrovitz József 12. bajnoki címét ünnepelte a közelmúltban Vecsésen, és ezzel a lendülettel indul Hollandiába. Jó formában érzi magát a versenyző és a lovait is. A világjárvány szerencsére nem hátráltatta a felkészülésben, teljes erővel készült a világbajnokságra. Szeretne az első hatban végezni. Segédhajtói ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó világbajnok, és felesége, Dobrovitz Mónika lesznek.Eredményei: A magyar négyesfogathajtó csapat tagjaként 2004-ben aranyérmet, 2016-ban ezüstérmet, 2008-ban és 2014-ben bronzérmet szerzett. A 2011-es Európa-bajnokságon egyéni és csapat bajnoki ezüstérmet nyert, 2013-ban és 2015-ben Európa-bajnoki csapat bronzérmes.

Dobrovitz József_resized_20201001_042121920

Papp János vb-újonc, és nem olyan régen ül négy ló mögött a bakon: immár harminc esztendeje versenyez, de csak tavaly ült át a kettesfogatról a négyesfogatok mögé. Ez még csak a kilencedik versenye lesz a hajtónak, ahol négyesfogattal indul, de a sportember számára komoly és megtisztelő feladat világnagyságok ellen versenyezni. Mezőhegyesi tenyésztésű és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonát képező fiatal, 6-7 éves nóniusz kancák alkotják a fogatot, egységes, szép megjelenésükön van a hangsúly, összességében tisztes helytállásban reménykedik úgy egyéniben, mint csapatban. Segédhajtói Juhász József és Juhász Károly. Eredményei: kettesfogathajtásban – 2004-ben csapat magyar bajnok, 2017-ben egyéni és csapat magyar bajnok. Négyesfogathajtásban – 2019-ban csapat magyar bajnok, 2020-ban egyéni és csapat bronzérmes. 2019-ben a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán kétszeres világbajnoki bronzérmet nyertek el a mezőhegyesi tenyésztésű nóniusz lovak a versenyző hajtásában.

Papp János_resized_20201001_042120678

Vida József, szintén újonc a válogatottban, ám azzal büszkélkedhet, hogy az idei esztendőben a legtöbb érvényes starttal rendelkezik sportolóink közül: hétszer indult, 3 hazai-, illetve egy külföldi versenyen 2-2 fogattal. Ezt a versenyt felkészülésnek szánja a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Kapitányi ajánlásra „kisebb”, fekete lovakból álló fogatával vesz részt a valkenswaardi versenyen, a közösen meghozott döntés a versenyző és a csapat érdekét egyaránt szolgálja. Három holland és két lipicai alkotják a „keretet”. Segédhajtói Szabó László, Fehér László, Paulovics Ágnes. Eredményei: csapatban magyar bajnok 2020-ban, egyéniben 8. hely. Magyar hajtó derby 2020-ban 6. hely.

Vida József_resized_20201001_042120976

A Portfolio a magyar csapat támogatója.

Címlapkép: A későbbi harmadik helyezett Dobrovitz József a Nemzetközi Lovas Szövetség négyesfogathajtó fedeles világkupa versenysorozaton a Papp László Budapest Sportarénában 2019. december 1-jén. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

parlament sötét
unhappy_2
aig
amerikai elnökválasztás trump biden usa
mvm
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
parlament sötét