szlovakia
Gazdaság

Nemcsak radikális járványügyi intézkedéseket, de jelentős segélycsomagot is elfogadott Szlovákia

Portfolio
Szlovákia a múlt héten Európában az egyik legszigorúbb, egész országra terjedő intézkedéscsomagot fogadott el. A szolgáltató vállalatok széleskörű bezárása jelentős veszteségeket okoz, a kormány ezért mentőövet fogadott el az intézkedések károsultjai számára, az Új Szó pedig összegyűjtötte ezeket.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mint arról múlt héten beszámoltunk, Szlovákiában szigorú intézkedésekről döntöttek, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány gyors terjedését. Döntöttek például az edzőtermek, a wellnessközpontok, akvaparkok, az uszodák és a szaunák, bárok bezárásáról, az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak. Emellett gyülekezési tilalmat vezettek be, hat főnél nem gyűlhet össze több ember, a nyitva tartó szolgáltatóközpontokba pedig korlátozták a beengedhető vásárlók számát.

Az intézkedések addig vannak érvényben, amíg az új fertőzöttek 7 napos mozgóátlaga el nem éri az 500-at (jelenleg ez bőven 1000 fölött van). A meghozott intézkedések jelentős gazdasági kárral járnak, amelyet a kormány egy újabb gazdasági mentőcsomaggal kíván ellensúlyozni. Az Új Szó gyűjtése alapján mutatjuk az intézkedéseket:

  • Támogatást kapnak azok a személyek, akik mások gondozása során fertőződnek meg a vírussal. Ebbe a csoportba tartoznak az orvosok, az egészségügyi alkalmazottak, a laboratóriumokban dolgozók, vagy a szociális szolgáltatásokat nyújtók. A támogatást az alkalmazott a nettó bérük 100 százalékának megfelelő összegben kapják meg. 
  • 50%-kal emelték a vállalkozásoknak járó bértámogatást, több pénzt kapnak alkalmazottaik bérére azok a munkáltatók, akiknek a járványellenes intézkedések miatt kötelezően be kell zárniuk vállalkozásaikat. A munkaadó az alkalmazott szuperbruttó bérének 80 százalékára igényelhet majd támogatást, alkalmazottanként legtöbb 1100 eurót.
  • Több pénzre számíthatnak azok a munkáltatók is, akiknek nem kell bezárniuk vállalkozásukat és a válság ellenére sem bocsátják el alkalmazottaikat. Ebben az esetben jelenleg az alkalmazott bruttó bérének 80 százalékára igényelhetnek támogatást, ám ez az összeg nem lépheti túl a 880 eurót.
  • Azon munkáltatók vagy vállalkozók is igényelhetnek támogatást, akiknek a válság alatt csökkent a forgalmuk, ezt a segítséget viszont nem lehet kombinálni az alkalmazottak bérére igényelt támogatással. 20–40 százalékos bevételkiesésnél egy alkalmazottra 270 eurós támogatást lehet igényelni, 40–60 százaléknál ez az összeg 450 euró, 60–80 százalék között 630 és 80 felett pedig 810 euró. 
  • Azok a vállalkozók is jogosultak nagyobb támogatásra, akik bevétel nélkül maradtak. A jelenlegi 210 eurós támogatás októbertől 315 euróra emelkedik.
  • Kibővítik a támogatottak körét: eddig csak az volt jogosult a támogatásokra, aki február 2-a előtt kezdte a tevékenységét, az intézkedéseket most kibővítik azokra, akik szeptember 2. előtt kezdtek vállalkozni.
  • 810 eurós támogatást kapnak azok a kulturális szférában dolgozó személyek, akik bevételük 80%-ától elestek, de ebből az összegből levonnák a más alkalmazásból befolyó összeget. Például ha egy színész elveszítette bevételeit, mert bezárták a színházát, de ennek ellenére egy másik munkából van 300 eurós bevétele, akkor az államtól 510 eurós támogatást igényelhet. Ugyanez vonatkozik majd azokra a sportolókra is, akik nem rendelkeznek szociális biztosítással.
  • Jelentős támogatásra, nagyjából 100 millió eurós csomagra számíthat az idegenforgalom. Ebből a csomagból igényelhetnek majd pénzt a szállodák, éttermek, fürdők, kávézók, történelmi műemlékek vagy múzeumok, ha az előző évhez képest több mint 40 százalékkal csökkent a forgalmuk. A támogatás a tavalyi forgalom 4 és 10 százaléka közötti összegnek lesz megfelelő annak függvényében, milyen mértékben csökkent a forgalom. 

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép