európai uniós zászló európai bizottság
Gazdaság

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására - közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A javaslat a tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

A Bizottság szerint szükséges a méltányos minimálbér bevezetése, mert az EU-ban sokan vannak, akik dolgoznak, ám ezzel együtt is szegénynek számítanak (jövedelmük nem éri el a nemzetgazdasági medián 60%-át). A 2007-es 8,3%-ról a tavalyi évben 9,4%-ra emelkedett a "dolgozói szegénységben" élők aránya az összes foglalkoztatott közül. Vagyis, elméletileg a munka védheti meg leginkább az embereket a szegénységtől, azonban mostanra már az EU minden 10. munkavállalója szegénységben él.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy az Európai Bizottság miként látja a dolgozói szegénységet és a minimálbér kedvező hatásait:

Ahogy a fenti ábrán látható, nem csak a kifejezetten gazdag európai országok képesek sikert elérni a dolgozói szegénység visszaszorításában, jól szerepel pl. Szlovákia vagy éppen Csehország is, miközben elmondható, hogy néhány fejlettnek számító országban magas ez a ráta.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Bizottság nem egységes európai minimálbért szeretne, erről szó sincs, hanem azt, hogy minden tagállamban méltányos fizetéshez jussanak a miniálbéren élők, csökkenjen a dolgozói szegénységben élők aránya. A cél az, hogy csökkenjenek a jövedelmi különbségek az egyes dolgozók között, és az is fontos, hogy mérséklődjön a nemek közötti különbség. A Bizottság szeretné, ha erősödne a szociális párbeszéd, a szociális partnerek (érdekképviseletek) bevonása a minimálbér meghatározásába, mindennek ugyanis értékelésük szerint kedvező gazdasági hozadékai lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
magyar lengyel veto kozos nyilatkozat orban viktor mateusz morawieczki budapest 201126
GettyImages-1211246429 (1)
traders
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

fogorvos fertőtlenít