mnb epulet
Gazdaság

Ma sem emelt kamatot az MNB – Mi lesz így a forinttal?

Portfolio
Az előző hetekhez hasonlóan ismét 0,75%-os kamaton hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB. A forint közben hajszálnyira van történelmi mélypontjától az euróval szemben, emiatt sokan újabb jegybanki szigorításra számítottak.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az MNB szeptember végén váratlanul emelte meg 15 bázisponttal 0,75%-ra az egyhetes betét kamatát, és ez gyakorlatilag monetáris szigorításnak felelt meg, hiszen

ma ez az irányadó eszköz.

És egészen addig így is marad, amíg az MNB  minden benyújtott ajánlatot elfogad, vagyis korlátlanul rendlkezésre áll az egyhetes eszközzel. A múlt héten 1991,4 milliárd forintot helyeztek el ebben a bankok, a mai tender eredménye délután háromkor érkezik. 

Azóta a jegybank többször kiemelte, hogy jelenleg az inflációs kilátásokra leselkedő legnagyobb veszélynek a nemzetközi hangulat romlását tartja, ezzel utalhatott arra, hogy a forint gyengülése veszélyezteti céljait. Aztán viszont a szeptemberi infláció meglepő visszaesése után egyre kevésbé lett égető kérdés ez. 

A forint jelenleg hajszálra van történelmi mélypontjától az euróval szemben, emiatt néhányan arra számítottak, hogy az MNB akár ismét szigoríthat. A mai kamat meghirdetése után a forint 368,7-nél járt, ami gyakorlatilag megegyezett a szerda esti árfolyammal. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
moderna
olajkút
ratatics péter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
koronavirus covid-19