koronavírus járvány beteg kórház
Gazdaság

A hazai koronavírus-osztályokon a kritikus állapotú betegeket szemészek, fogorvosok látják el

Portfolio
Kemény hangvételű levelet küldött a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben azt rója fel a tárcavezetőnek, hogy a kamarát nem vonták be érdemben az egészségügyi szolgálati jogviszony végrehajtási rendeleteinek kidolgozásába. Egyúttal néhány példán keresztül bemutatja a koronavírus-járvány jelenlegi kórházi kezelését és úgy véli a MOK elnöksége, hogy a kormány intézkedései veszélyeztetik a biztonságos betegellátást.
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról természetesen szó lesz a Portfolio online konferenciáján. Részletek itt:

A MOK péntek este tette elérhetővé azt a levelet, amelyet csütörtökön küldött a kamara országos elnöksége Pintér Sándornak.

A kamara emlékeztet arra, hogy a kormány azt kommunikálta szerdán, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát. Az előbbit kénytelenek cáfolni és azért, hogy az utóbbi a valóságnak megfeleljen, valódi egyeztetéseket sürget a MOK.

Tudomásunk szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem már gyakorlatilag készen vannak

- írta a kamara, amely azt kéri Pintér Sándortól, hogy írja meg e hét végéig az egyeztetések menetét, ahol érdemben járulhat hozzá a szervezet a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához. "A törvény hatályba lépésének időpontja már így is alig teszi lehetővé az érdemi konzultációt. Ugyanígy, a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagyfokú a bizonytalanság, a kollégák nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk. A kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek" - szól a levél.

Arról is szól a levél, hogy idehaza a koronavírus járvány súlyosbodik és további drámai terjedése várható.

A kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el

- írta az elnökség a levélben, majd hozzátették: a kormány intézkedései váratnak magukra.

A MOK a levélben úgy véli, hogy olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

A levél azzal zárul, hogy a Magyar Orvosi Kamara vezetése felszólítja a kormányt, hogy "a kritikus helyzetben a magyar egészségügyi dolgozók nagyfokú elégtelenségét kiváltó törvényt korrigálja, az orvosi- és szakdolgozói kamarák bevonásával hozza meg az új jogszabályokat, hogy az orvosok és az ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni".

Címlapkép forrása: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orban facebook video lanchid kijarasi tilalom