Előfizetői tartalom

Kik azok, akik még ma is vagyonokat keresnek Magyarország egykori vesszőfutásán?

Már szinte kezdtük elfelejteni, de a magyar állam újabb devizakötvény-kibocsátásai újra ráirányíottták a figyelmet, hogy az államadósságunk ötöde még mindig devizaadósság formájában áll fent. Ma már igen alacsony kamaton lehet eladósodni dollárban vagy euróban, de nem volt ez mindig így. Még mindig több mint 8 milliárd dollárnyi magas kamatozású magyar dollárkötvény van a piacon, melyeket 2011 és 2014 között bocsátott ki Magyarország. Ezek éves kuponja 5,4-7,6 százalékos, vagyis a mostani hozamkörnyezetben vonzó befektetési lehetőséget kínálnak, a magyar költségvetésnek pedig hatalmas terhet jelentenek. Van olyan papír, ami után még több mint húsz évig kell kifizetni ezt a magas kamatot. De kiknél vannak ezek a kötvények?

Bőven van még a 8-10 éve felvállalt teherből Az utóbbi években elsősorban az eurókötvények felé mozdult el Magyarország a piacon, amikor éppen devizára volt szüksége, mivel euróban most lényegesen olcsóbb volt eladósodni. Legutóbb néhány hete például tíz évre 0,5%-os, harminc évre pedig 1,5%-os kuponnal tudott eladni kötvényeket az ÁKK jelentős érdeklődés mellett....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés