Napelemes rendszerek: Magyarországon alacsonyabb a minőség, mint a szomszéd országokban
Gazdaság

Napelemes rendszerek: Magyarországon alacsonyabb a minőség, mint a szomszéd országokban

Az ősz folyamán magyar fordításban is megjelent a napelemes rendszerek létesítésére vonatkozó, eddig csak angol nyelven elérhető szabvány. A magyar nyelvű szabvány nagy segítséget nyújthat a tervezők számára, azonban a fő probléma eddig sem a tervezéssel, sokkal inkább a kivitelezések színvonalával volt.

A Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület finanszírozásával elkészült hiteles szabványleírás a napelemes kiserőmű villamos berendezéseinek kiválasztásával, alkalmazásával és létesítésével foglalkozik. A napelemes kiserőmű a PV-modultól vagy a vezetékeikkel sorba kötött PV-modulok együttesétől kezdődik és a felhasználói berendezés vagy a közcélú hálózat táppontjáig tart.

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé honlapján az MSZ HD 60364-7-712:2016 „Kisfeszültségű villamos berendezések, 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények - napelemes (PV-) rendszerek” magyar nyelvű változatát. A dokumentum a napelemes rendszerek villamos berendezésére vonatkozik, amelynek célja egy berendezés egészének vagy egy részének tápellátása, valamint a villamos energia betáplálása a közcélú vagy helyi elosztóhálózatba.

Emelkedhet a minőség

A Manap szándékai szerint a magyar fordításnak köszönhetően sokkal több, a napelemes iparágban tevékenykedő vállalkozás férhet hozzá a szabványhoz, és így a felhasználók részére még jobb minőségű napelemes rendszereket fognak telepíteni 

A szabvány 2016-ban jelent meg angolul és 2019 közepétől váltotta le kötelező jelleggel a korábbi szabványt Magyarországon is. Hiánypótló az eddig is használt szabvány magyar nyelvű változata, hiszen így a magyar napelem-iparág azon szereplői számára is hozzáférhető a szabvány, akik nem beszélik mérnöki szinten az angol nyelvet. A Manap célja, hogy az iparág szereplői korszerű és megbízható rendszereket szállítsanak minden felhasználó számára, ebben a szabvány pontos ismerete segíteni fogja őket – fogalmazott Szolnoki Ádám, a Manap elnöke.

A szabvány lefordítása nagyon jó dolog, ugyanakkor nem állítható, hogy eddig Magyarországon szabványtalan tervek készültek volna, azért mert csak angol nyelven volt elérhető az említett szabvány. Igaz, a magyar nyelvű szabvány léte biztosítja a gyorsabb, magabiztosabb tervezést, így a Manap munkája nagy segítséget nyújt a tervezők számára – kommentálták a fejleményt a napelemes rendszerek telepítésével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solarnál.

Szabályozatlan területen

Ezzel együtt a napelemes rendszerek telepítése során előfordulnak hibák, a fő problémát pedig maga a kivitelezés minősége jelenti – számolt be az Elektroinstallateur.hu, mely szerint az elmúlt években számos vizsgálat történt a területen, amelyek alapján a kivitelezés színvonala jelentősen hanyatlott. A TÜV mintegy száz, különféle méretű napelemes rendszert érintő vizsgálatai szerint a hibák többsége a kivitelezésből, így a képzetlen állományból, a „jól van úgyis”, illetve a „hályogkovács” hozzáállásból ered.

A probléma forrása az, hogy Magyarországon egyelőre nincs szabályozva, hogy ki, milyen képesítéssel szerelhet napelemet, napelemes rendszert. A szaklap cikke szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a hazai szakoktatás szegényes, színvonala nem igazodik a nemzetközi szinthez.

Mindezen okok miatt a kivitelezések többsége – lényegesen nagyobb előfordulási arányszámban, mint a környező országokban – hiányosságot és akár súlyos hibákat is mutat.

Pedig egy jól tervezett és helyesen kivitelezett rendszer akár 30-40 százalékkal is több energiát szolgáltathat, egy másik, kevéssé tudatosan kivitelezett napelemes rendszerhez képest, vagyis a hiányosságok igencsak húsbavágó következményekkel járhat.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vitorlás turizmus tenger ocean gazdag milliárdos