Itt a kormány döntése: szombattól vége az idősek vásárlási sávjának

Egyre nagyobb volt a nyomás a kormányon (egyrészt a kereskedelmi szervezetek részéről, másrészt az ünnepek miatt felpörgő vásárlási szezonban résztvevő emberektől valószínűleg), hogy gondolja át az üzletbejárás - koronavírus miatti - speciális szabályait. Az elmúlt napok nyilatkozataival összhangban a kormány arról döntött, hogy szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási sávját. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a döntésről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben. Ez érthető is: ha azt akarja a kormány, hogy szombaton életbe lépjen a felfüggesztés, akkor még ma éjfél előtt meg kell jelennie a jogszabálynak.

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben - derül ki a tájékoztatóból.

Még ma várható a rendelet, ami azt is jelenti, hogy a boltok és a vásárlók az utolsó pillanatban ismerik meg az új szabályokat.

"Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját" - írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az előzményekről itt írtunk:

"Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!" - javasolja a KTK.

Címlapkép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (j) üdvözli Ábrahám Katalint, az Idősek Tanácsának tagját a testület tagjaival tartott tanácskozás megkezdése előtt az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. november 23-án. Novák Katalin a megbeszélés után közölte, hogy a vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal. Eszerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF