Óriási ütemben épülnek a napelemparkok - Új rekordokat hozhat 2021
Gazdaság

Óriási ütemben épülnek a napelemparkok - Új rekordokat hozhat 2021

Az idei 107 gigawattot követően 2021-ben közel 10 százalékkal nagyobb, 117 GW új fotovoltaikus napenergia termelő kapacitást telepíthetnek világszerte, de ha - elsősorban Kínában - kedvezően alakulnak a folyamatok, akár 149 GW-tal is bővülhet a globális naperőmű kapacitás a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint. Magyarországon is óriási ütemben épülhetnek tovább a napelemparkok, de a külföldi szereplők mellett a hazaiak egyre inkább háttérbe szorulhatnak.

A 2021-ben várható globális bővülés legnagyobb része, úgy harmada (38GW) Kínában valósul majd meg, az Egyesült Államok mintegy 15 százalékos súllyal veheti ki a részét a növekedésből, míg az európai naperőmű kapacitás körülbelül 21 gigawattal gyarapodhat jövőre. A tetőre telepített rendszerek részaránya az új telepítéseken belül a 2018-as 43 százalékról 2021-ben 31 százalékra csökkenhet az IEA szerint.

A 2020-ban világszerte telepített új áramtermelő kapacitások 90 százaléka a megújuló forrásokhoz fűződik, melynek felét a naperőművek teszik ki. Az idén létrejött körülbelül 200 GW új villamosenergia-termelő kapacitás a Covid-19 és az általa okozott gazdasági visszaesés mellett is mintegy 7 százalékkal nagyobb a 2019-es értéknél. A globális fotovoltaikus kapacitásban 2019-ben az ideihez hasonló nagyságú, 108 gigawattos bővülés volt tapasztalható. Az idei stagnálás a nagyobb, ipari méretű napelemparkok területén tapasztalható növekedés és a kisebb, háztetőre telepített rendszerek piacának gyengébb teljesítményéből adódik össze, és egyebek mellett a koronavírus-járvány hatása is felfedezhető benne.

Családtámogatási program, ZIKOP, Metár

Ami a hazai kilátásokat illeti, Magyarországról is elmondható, hogy itt is óriási ütemben épülnek a napelemparkok. A telepítéseket a 2016-ban elindított 0,5 MW feletti, 20-50 MW-os KÁT-os naperőművek építése, illetve a 2018-2019-es években fejlesztett kisebb projektek megvalósítása fogja dominálni – mondja Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint 2021-ben elindulhat a Metár tenderen nyertes első projektek építése és bekapcsolása is, melyből már az Optimum Solar Kft is üzembe helyezett több MW-ot. A szeptemberben beadott nagyobb Metár projektek ugyanakkor várhatóan csak 2022-ben indulnak majd, mivel az alállomások tervezése és az engedélyeztetések vélhetően csak a 2021-es év végére érnek révbe.

Az idén 2000 MW-ot elérő hazai telepített fotovoltaikus kapacitást a következő 4 évben szerintünk 4500 MW-ig lehet majd feltornázni – fogalmaz a cégvezető.

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) piacát a sok támogatás és hitelkonstrukció fogja hajtani januártól, konkrétan a családtámogatási program, illetve a kkv-s projekteket támogató ZIKOP program.

Ezeknek is köszönhetően a HMKE-k éves új telepített kapacitása vélhetően mintegy 300 MW-ot tesz majd ki, míg a 10 MW feletti erőművek esetében a bővülés évente a 400-500 MW-ot is elérheti.

Lugos Roland szerint az idén év végén megvitatásra kerülő törvénycsomag új korszakot hoz a hazai energiapiac életében, melynek köszönhetően a teljes ellátás és a termelő-fogyasztói kapcsolatok „kinyílnak”. Így a gyáraknak és az állami fogyasztóknak lehetőségük nyílik környezettudatos beszerzések lebonyolítására, ami a piacot fellendítő, kezdeti időszakban létrehozott támogatási rendszereknél költséghatékonyabb is lesz. Az ügyvezető szerint véget érhet a kényelmes beruházói platform, és a komplex szolgáltatások időszaka következik, ezeken belül is a partnerségek tudnak majd elsősorban versenyképesek lenni.

A külföldi szereplők is megérkeztek hazánkba, ami miatt Lugos Roland szerint a hazaiaknak vélhetően sem a fejlesztésben, sem a beruházásban nem lesz sok lehetősége, de még az építés és üzemeltetési szolgáltatások területén is kiszorulhatnak a bankgarancia-keretek, illetve felelősségvállalási képességek alacsony szintje miatt.

Napenergia, az új király

Öt éven belül az európai áramtermelés legnagyobb részét már a naperőművek adhatják Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatójának korábbi szavai szerint, ez azonban függ az európai kormányok intézkedéseitől is. Ráadásul, a prognózis értékelésénél azt is érdemes figyelembe venni, hogy a múltban az IEA napenergia térhódítására vonatkozó előrejelzései rendre alulbecsülték a megvalósuló új telepítések nagyságát. Márpedig a klímavédelmi és kibocsátáscsökkentési elköteleződését egyebek mellett az Európai Unió, Kína, valamint Joe Biden új megválasztott elnök programja alapján várhatóan az Egyesült Államok is fokozza.

A Nemzetközi Energiaügynökség az októberben publikált World Energy Outlook című jelentésében a napenergiát az elektromosság új királyának titulálta, mivel előrejelzése szerint a világszerte 2040-ig várhatóan telepítendő új villamosenergia-termelő kapacitások legnagyobb részét minden egyes évben a naperőművek fogják kitenni.

A prognózis szerint 2022-ben a szabályozási környezet függvényében 119-148 GW lehet az újonnan telepített fotovoltaikus kapacitás nagysága. Az IEA szerint a teljes megújuló alapú globális áramtermelés mintegy kétharmadával bővülhet 2020 és 2030 között, mindenféle további, a zöld átmenetet fokozó új intézkedés nélkül is. Ezzel a megújulók a következő évtizedben jelentkező villamosenergia-kereslet növekedésének körülbelül 80 százalékát elégíthetik ki, és 2025-ben a szenet megelőzve az áramtermelés elsődleges forrásává válhatnak. A megújuló forrásból származó villamos energia iránti globális igény több mint 6 százalékkal nőhet 2021-ben a szervezet várakozásai alapján, 2030-ban pedig a világ teljes áramigényének közel 40 százalékát már a megújulók fogják fedezni. A napenergia alapon világszerte termelt villamos energia mennyisége a 2020-2030-as időszakban éves átlagban 13 százalékkal bővülhet.

Címlapkép: MTI Fotó/Varga György

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kreml