magyarparlament
Gazdaság

Már szeptember végére durván elszállt Magyarország államadóssága

Portfolio
Az előzetesen közölt 73,8 százalékkal szemben 74,3 százalék volt az államháztartás bruttó, konszolidált adóssága a GDP arányában – derül ki a csütörtökön megjelent részletes pénzügyi számlákból. Ezzel az év végére jó úton járunk a 80 százalék körüli adósságráta felé, ami 2014 óta a legmagasabb lenne.

Csütörtök reggel tette közzé az MNB a részletes pénzügyi számlák adatait, melyek szerint a harmadik negyedév végén a GDP 74,3 százaléka volt az államháztartás bruttó, konszolidált adóssága. Az előzetes adatok még 73,8 százalékos arányról szóltak, azóta a GDP pontosabb összegével frissülhetett a statisztika, ez okozta a további emelkedést.

Ezzel egy negyedév alatt 4 százalékponttal emelkedett az államadósság, a 2019 végi 64%-ról pedig már több mint 10 százalékpontos volt az ugrás.

Nominálisan is újabb lélektani határt ugrott át az adósságunk, a 35 039 milliárd forintos összeg új rekordot jelent. Az MNB adatai szerint a nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége 2020 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -0,3 %-át tette ki (-126 milliárd forintot), az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -5,3 %-a (-2477 milliárd forint) volt. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,6 %-át (2635 milliárd forint), a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP -0,1 %-át (-53 milliárd forint) érte el 2020 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben.

Alapvetően az adósságráta idei megugrása nem meglepetés, hiszen két tényező is ebbe az irányba hat:

  • A válság miatt visszaesik a magyar gazdaság, ami a GDP/adósság hányados számlálóját csökkenti, vagyis még nominálisan változatlan összegű adósság mellett is emelkedne a ráta.
  • Másrészt szintén a válság hatása, hogy a költségvetési hiány jelentősen megugrik 2020-ban, a kormány várakozása szerint a GDP 9%-a körül lehet, ami nominálisan emelkedő adósságot jelent, hiszen a hiányt eladósodással tudja finanszírozni az állam.

Mindezek eredményeként az év végére a 80 százalékos lélektani határt is átlépheti Magyarország államadóssága, amire utoljára 2014 közepén volt példa.

Címlapkép: Getty Images

Audi plug-in nyito
berlin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid-vilag-koronavirus-406846