utazasi korlatozas europai unio eu csucs 210121
Gazdaság

Súlyos járványhelyzetben még az országon belüli nem létfontosságú utazásokat is korlátozni kell az Európai Bizottság elnöke szerint

Portfolio
A tagállamok közötti határokat nyitva kell tartani, hogy ne ismétlődjön meg a tavaszi közlekedési káosz, de közben szükség esetén korlátozni kell a nem létfontosságú utazásokat a vírus terjedésének fékezésére – ez lett csütörtök esti EU-csúcs egyik fő döntése. Az esemény utáni sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még jobban ráerősített erre az üzenetre, hiszen konkrétan kimondta azt is, hogy nemcsak az országok közötti, hanem az országokon belüli nem létfontosságú utazásokat is korlátozni kell szükség esetén.

Ehhez egy új színkódot is használni fognak: sötétvörössel jelölik az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) által minden csütörtökön frissített regionális EU-térképet, hogy még jobban ráirányítsák a figyelmet azokra a térségekre, ahol különösen súlyos a járványhelyzet és indokolt lehet a korlátozás. Sőt, a Politico tudósítása szerint a Bizottság jövő hétfőn további biztonsági javaslatokkal jön ki, hogy a súlyosabb járványhelyzetet átélő térségekben hogyan, milyen módokon lehessen korlátozni az utazásokat.

Ursula von der Leyen jelzése szerint abban gondolkodnak, hogy a sötétvörös zónából érkező személyeknek az utazás előtt tesztet kell végeztetniük és a célállomásra érkezést követően karanténba kell vonulniuk, és természetesen minden nem létfontosságú utazást hanyagolni kell az ilyen térségekből.

Arról, hogy a járvány elleni védekezés és a különböző vírustörzsek terjedése elleni védekezés jegyében meg kell fontolni a nem létfontosságú utazások korlátozását, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is beszélt az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Az ECDC oldalán elérhető táblázat és látványos térkép szerint most Csehországban, Portugáliában, Írországban, illetve Szlovéniában különösen rossz a helyzet, míg például Magyarországon az utóbbi hetekben alacsonyabb napi új fertőzéses esetszáma miatt enyhébb színkódokat használnak.

Az alábbi ábra arra mutat rá, amiről az EU-csúcson is beszélgettek a vezetők, miszerint sajnos a második járványhullám még le sem csengett, de valójában már a harmadik hullám kibontakozásának jeleit lehet felfedezni (egyes országokban különösen).

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Unió mediatára a 2021. január 21-i EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóról

pf_gettyimages-148194927-20200414
szijjarto peter
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
bill ackman getty editorial
szerbia

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
pf_gettyimages-148194927-20200414