havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
Gazdaság

Kiadták a figyelmeztetést Budapestre és 9 megyére a nagy havazás miatt

MTI
A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

Frissítés: ez utóbbi egyébként be is következett és hétfő kora délutánra már elmondhatjuk, hogy a legtöbb hó az Északi-középhegységben esett és a legtöbb közlekedési nehézséget Borsodban okozta. Hétfő estig az észak-keleti térségben még további 2-4 centiméternyi friss havat jósolnak a meteorológusok.

Vasárnap este 19:03

A havazás miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: délnyugat felől egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat.

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadék, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hómennyiségben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további 5 centiméter hó gyűlhet össze.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet a hegyekben kísérhetik viharos közeli széllökések. Ha a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

Frissítés: hétfő 13:30

Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott kárt a havazás, a tűzoltókhoz hétfő késő délelőttig mintegy ötven bejelentés érkezett az időjárás miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághelyettes szóvivője az MTI-nek.

Dóka Imre telefonon elmondta, a bejelentések több mint kilencven százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, a környező megyékből általában csak két-három hívás érkezett. Főként a szél és a felázott talaj miatt, a hó súlya alatt kidőlt fák eltávolításához kérik a tűzoltók segítségét - tette hozzá. Egyebek mellett Miskolc-Diósgyőr, Kishuta, Nyíri, Monok, Ózd, Rakaca és Aggtelek környékéről érkezett bejelentés.

Bükkszentkereszt térségében egy időre le kellett zárni a 2505-ös utat, mert rádőlt egy fa. Ezt már eltávolítottak a tűzoltók, akik folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - mondta a helyettes szóvivő.

havazas szilvasvarad 210125
A hó súlyától félig kidõlt fa akadályozza a vasúti közlekedést Szilvásvárad közelében 2021. január 25-én. A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán
havazas tuzoltoauto210125
Szilvásvárad, 2021. január 25. Árokba csúszott tűzoltóautó Szilvásvárad közelében 2021. január 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Az Időkép alábbi, hétfő kora délutáni állapotot mutató hótérképe szerint valóban az Északi-Középhegységben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében esett a legtöbb hó, igaz az éjjel délen és keleten kezdődött havazás során az enyhe idő sok helyen gyors olvadást okozott, így valójában több csapadék esett, mint amit az aktuális hótérkép jelez:

idokep hoterkep210125

Az Időkép hétfő kora délutáni friss előrejelzése szerint estig az északkeleti tájakon még további néháyn centiméternyi friss hó hullhat:

havazas hetfo estig 210125

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila. Nyíregyháza, 2021. január 13.Letakarítja a havat autójáról egy férfi a nyíregyházi Sóstói úton 2021. január 13-án.

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus vakcina oltás getty stock