vakcina_oltas_koronavirus
Gazdaság

Rohan a világ az oltásokkal, miközben lehet, hogy alig hatnak a vakcinák a dél-afrikai mutáns ellen

Portfolio
Európában lényegében egy hónapja indult a Pfizer/BioNtech vakcinájával az oltási folyamat és bár egyes országok már a lakosság 5-10%-ának beoltásánál járnak, egy friss tanulmány szerint a dél-afrikai mutáns vírus ellen az eddigi vakcináknak korlátozott lehet a hatása – mutat rá vakcina összefoglalójában a Nordea Bank. Az anyag közben néhány látványos ábrával mutatja be, hogy a főbb európai országok, illetve az Egyesült Államok hogyan állnak most a járvány elleni küzdelemben.

A Nordea koronavírussal kapcsolatos hírlevele egy január 19-én közzétett tanulmányra hívja fel a figyelmet, amelynek a lényege az, hogy kételyek vannak az eddig kifejlesztett vakcinák hatásosságával kapcsolatban a dél-afrikai vírusvariáns miatt, mert ez a variáns részben, egészben kikerülheti azt az emberi immunválaszt, amelyet a vakcinák igyekeznek kiváltani.

Azt már hetek óta hallani, hogy a brit variáns fokozott fertőzésre képes a koronavírus eredeti törzséhez képest (50-70%-kal nagyobb fertőzőképességet mondanak), igaz friss eredmények szerint kérdéses, hogy több halálozást is képes-e kiváltani, de azt is hallani már jó ideje, hogy a dél-afrikai variáns szintén fokozottan veszélyes.

A Nordea anyaga mindenképpen érdekes ebből a szempontból is, mert az időközben elindult és kibontakozott

világszintű vakcinaverseny hatásosságát, eredményességét is kérdésessé teszi.

Közben biztató, hogy hétfőn a Moderna azt közölte: az ő készítménye minden eddig felbukkant vírusvariáns ellen hatásos, igaz azért elővigyázatosságból, a Moderna klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. 

Idehaza a vasárnapi eredmények szerint összesen 165 ezer ember beoltására elegendő vakcinakészlet érkezett, amelyből 145 257 embert oltottak be, közülük bő 8135 ember már a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer főre vetítve 1482 főnél jár az átoltottság, a teljes lakosságon belül 1,48%-os. Érdemes ezt világszinten is perspektívába helyezni a hét közepi adatok alapján (Izrael nincs is rajta a grafikonokon, noha vasárnapi adatok szerint már 28,8%-os ott az átoltottság). Az 1482 fős magyar eredmény az alábbi ábrán a középmezőnybe fér be, a svédek, németek, osztrákok jártak ott a hét közepén.

Az elmúlt 7 nap beoltási üteme napi átlagban 100 ezer főre vetítve a briteknél és az amerikaiaknál különösen gyors, 430 és 270 fő, de a legtöbb országnál 50-150 fő között ingadozik, nálunk kb. 40 fő lehet ez.

A járvány terjedési sebessége nyilván kulcsfontosságú a lezárások szigorítása és az egészségügy terhelése miatt is, ennél a mutatónál most a portugálok, csehek és britek helyzete aggasztó. Nálunk a 240 fő körüli 100 ezer főre vetített utóbbi kétheti adat relatív alacsonynak számít a nemzetközi mezőnyben.

Az alábbi ábra arra mutat rá, hogy hol mekkora most a járványügyi terhelés az új esetszámok alapján és amint látszik: a portugáloknál, a spanyoloknál és Amerikában csúcsközeli ütemben terjed a járvány.

Nagyon fontos járványügyi indikátor, hogy az intenzív ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma 100 ezer főre vetítve hogyan áll, illetve az adott országban a csúcstól mennyire marad el. Az alábbi két ábra azt mutatja, hogy a cseh, spanyol, portugál és az amerikai egészségügy most nagyon nagy terhelés alatt áll.

Az intenzív ápolásra szorulók mellett nyilván azt is nézni kell, hogy a halálozások felfutása hol milyen intenzív 100 ezer főre vetítve az utóbbi két hétben. Ebből a szempontból a britek, csehek és portugálok sajnos szintén rosszul állnak 20-22 fő körüli értékkel, ebben valószínűleg a brit mutációnak is szerepe van már. A 15 fő körüli magyar adat sajnos ebben az összevetésben nem jó képet mutat.

A Nordea anyagában végül az is nagyon érdekes ábra, hogya halálozások alakulása az adott országban a járvány miatt tapasztalt eddigi csúcshoz képest hogyan áll és itt sajnos öt ország is az eddigi csúcson „fut” jelenleg.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
feher haz washington donald trump koronavirus
Párizs
ausztria_hegy
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
vakcina választás vakcina
GettyImages-1231240588

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla