Müller Cecília: csak a tömeges oltás segíthet enyhíteni a korlátozásokon

Portfolio
Az utóbbi két hétben kedvező adatok jöttek a magyar koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, de a fenyegetettség nem múlt el, csak a tömeges oltással lehet majd enyhíteni a korlátozásokat - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A fenyegetés nem múlt el

Az oltási tervben az idősek vannak elől, mivel ők magasabb kockázatot viselnek az életkoruk és a meglévő krónikus betegségeik miatt - emeli ki az országos tisztifőorvos. Szerinte csak a tömeges oltás hoz majd olyan biztonségos helyzetbe, hogy az üzletek, vendéglátóhelyek nyitását tömegesen el lehessen kezdeni. 

A kedvező adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el, sorra fedezik fel a vírus különböző mutációit

 - mondja Müller. Elmondása szerint annyit tudunk, hogy a most használt vakcinák a brit mutáns ellen hatásosak, de a brazil és dél-afrikai variánsokkal kapcsolatban nincs még ilyen egyértelmű információ. 

Lassan végeznének az egészségügyi dolgozók oltásával

Csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani, ezért fontos, hogy minél több vakcinát szerezzünk be. Müller Ceclíia felhívja az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy lassan szeretnének az ő kampányszerű oltásával végezni, ezért aki még nem jelentkezett, az a közeljövőben tegye meg. 

Mintegy 1600 idősotthon és további 300 egyéb bentlakásos otthon működik Magyarországon, ezeken a helyeken szeretnénk biztosítani az oltás lehetőségét. Egyelőre csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mivel ennyi vakcina állt rendelkezésre. 

Korai még bármiben is enyhíteni

Jelenleg a beoltottak száma nagyon alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedést enyhíteni lehessen

 - szögezi le Müller Cecília. Kiemeli, hopgy mára virradóra is elhunyt 89 ember, közülük a legfiatalabb 50 áéves, a legidősebb pedig 97 éves volt. 

Lassan csordogálnak az oltások

Mind a 25 oltóponton serényen oltanak, emellett vidéki kórházakban és az idősotthonokban is zajlik az oltás. Eddig 165 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyag érkezett öt Pfizer és egy Moderna-szállítmányból. Tegnap 11 ezer, ma pedig további 25 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer-vakcina érkezett. Vasárnap érkezik az újabb Moderna-szállítmány, ami további 9000 fő beoltását teszi majd lehetővé - mondja a tisztifőorvos. 

Kedvező számok itthon

A járvány továbbra is erőteljes a világban, az egyetlen aqdekvát módszer a védőoltás, ezek beadása sajnos lassan halad - mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Kiemeli, hogy

a magyar járványügyi adatok az utóbbi két hétben kedvezően alakulnak.

A határokon nincs dugó

A határokon zökkenőmentesen lehet közlekedni, Röszkén és Tompán a teherforgalomban van kisebb, 2 órás várakozási idő - mondja Kiss Róbert.

A rendőri intézkedésekkel kezdődik a tájékoztató

A maszkviselés miatt 153 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában, ezzel már 21 ezer felett van a teljes intézkedések száma - kezdi a sajtótájékoztatót Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője. A tömegközelkedési eszközökön hét, a bevásárlóközpontokban pefig 19 emberrel szemben intézkedtek tegnap óta. A kijárási tilalom és a közterületi csoportosulások tilalma miatt már majdnem 30 ezer emberrel szemben kellett intézkedni, ez tegnap 375-tel emelkedett. 

Rég nem látott alacsony adat után szólal meg ma az operatív törzs

Elsősorban a szokatlanul kevés, 5531 tesztnek köszönhető, hogy szeptember óta nem látott, mindössze 459 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok Magyarországon. Emellett elhunyt 89 ember, vagyis a halálozási adat továbbra is viszonylag magas.

A fenti adatokat ismertetheti, illetve azok hátterét világíthatja meg 11:15-től az operatív törzs, mely emellett a vakcinaellátottság aktuális állásáról, illetve a korlátozásokról is szót ejthet. Az intézkedések fenntartásáról várhatóan szerdán dönt a kormány, a várakozások szerint nem enyhítenek a lépéseken.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF