Orbán Viktor hamarosan dönt a kijárási tilalomról - Meddig tarthat a korlátozás?

Portfolio
A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések február 1-ig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ezért várható, hogy a kormány a napokban dönt ezekről, és ha minden úgy megy, mint legutóbb, akkor a kormányfő jelenti ezt be pénteken és még aznap meg is jelenhet az erről szóló rendelet. Az eddigi kommunikáció alapján a meglévő korlátozások időtartamának meghosszabbításáról lehet szó.

Orbán Viktor három héttel ezelőtt, január 8-án jelentette be, hogy a járványügyi korlátozó intézkedések változatlan formában maradnak február elsejéig, a középiskolákban digitális marad az oktatás. Még aznap este meg is jelent a rendelet, ami csak annyit tartalmazott, hogy az intézkedések hatálya február elseje.

Ennek hatására a kormány rendelkezett a kijárási tilalom meghosszabbításáról, de ugyanúgy fennmaradt a középiskolások digitális tanrendje, az üzletek korábbi zárása, a gyülekezési tilalom. 

Vagyis az intézkedések hatálya jövő hétfőn lejár, ezért a kormánynak hamarosan döntenie kell. 

Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy mi lehet a kormány döntése. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón legutóbb úgy fogalmazott, hogy amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem lehet a jelenlegi korlátozásokat enyhíteni. Orbán Viktor később azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy ha az időseket és a védekezésben résztvevőket sikerül beoltani, akkor kezdhetünk beszélni arról, mikor, milyen ütemben oldjuk fel a korlátozásokat. "Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól" - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő akkor kiemelte:

most korai arról beszélni, mikor oldhatjuk fel a korlátozásokat.

Milyen most a járványhelyzet?

A magyarországi járványhelyzetről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk. A napi fertőzöttszám 5 havi mélypontnál jár, igaz kevés mintát is végeztek. A kórházban ápolt, illetve lélegeztetőgépen lévő betegek száma azonban nem csökken az utóbbi napokban, vagyis felemás hírek jelentek meg ma a járvány hazai terjedéséről.

A járványgörbe kapcsán elmondható, hogy bár valóban érdemben csökkent a napi fertőzésszám, az még mindig nem mondható nagyon alacsonynak, hiszen október végén nagyjából erről a szintről indult el igazán a járvány.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF