müller cecília országos tisztifőorvos
Gazdaság

Müller Cecília: az új vírusmutációk súlyosabb betegségeket okozhatnak

Portfolio
A héten folytatódik az oltási kampány, 275 ezer kínai, 52 ezer főnek elegendő Pfizer, 41,75 ezer AstraZeneca oltóanyag beadása mellett 25 ezer embernek a második oltása lesz esedékes - derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 100 ezer Szputnyik vakcina is érkezett, ezeket még be kell vizsgálni. Az országos tisztifőorvos szerint a mutáns törzsek gyorsabban képesek terjedni, és úgy látszik, hogy súlyosabb betegséget is képesek okozni, mint az eredeti vírus.

Az AstraZenecát érdemes később beadni?

Az operatív törzs is ismeri ezt a közleményt, ezért változnak is az oltási előíratok. 

A második adag oltóanyagot hat hét után kell beadni, így erősebb immunválaszt kaphatnak.

Három variáns van már Magyarországon

Magyarországon eddig három vírusvariánst azonosítottak: a brit mutáns közösségi terjedésben van, ezen kívül a cseh variánst és a csehhez hasonló harmadik variánst is azonosítottak. 

- mondta Müller Cecília. Ezeket a variánsokat arról az országról nevezik el, ahol először megtalálják őket. Ezek jelentősége abban áll, hogy jelentősen megváltoztatja-e a vírus szerkezetét és az arra adott immunválszat, az oltással szembeni és a járványügyi viselkedését. Viszont számos olyan variáns van, amely járványügyi szempontból vagy vakcina szempontból nem jelent nagyfokú eltérést, irreleváns a jelenléte. 

A koronavíruson átesetteknek csak egy része rendelkezik védettséggel, az oltásokkal erősebb védelmet kapnak. Aki meggyógyult a betegségből, annak azt tanácsolják, oltakozzon. 

Oltottak is kaptak el már koronavírust, mert egyik oltás sem biztosít 100%-os védelmet. A vakcinák jó hatásokúak, de a nem válaszoló egyének a vakcinára nem termelnek kellő mennyiségű ellenanyagot. Őket védi meg a nyájimmunitás.

A vakcina előirata szerint lehet oltani, a Pfizer vakcinánál a gyártó ellenjavalja a méhcsípés vagy más gyógyszerre adott erős allergiás (anafilaxiás) reakción átesettek oltásák. Nekik másfajta oltást kell adni. 

Látogathatóvá válhatnak az idősotthonok

Minden vakcinaszállyítmányt megvizsgál az NNK, a dokumentációt alaposan átnézik, és ha kell, laboros vizsgálat is következik. 

Ha az idősotthonokban kialakul a védettség, akkor látogathatóvá válhatnak az intézmények

- válaszolta Müller Cecília egy újságírói kérdésre. 

Müller szerint súlyosabb betegséget okoz a mutáns

A variáns mutáns törzsek gyorsabban képesek terjedni, és úgy látszik, hogy súlyosabb betegséget is képesek okozni, mint az eredeti vírus

- jelentette ki Müller Cecília. 

Müller Cecília folytatja

Nemzetközi szinten is hatalmas számokat látunk.

A világjárvány harmadik szakasza zajlik nálunk, a második szakasz lefelé tartó tendeciáját megszakította a harmadik hullám. Egy magasabb szintről indultunk neki a harmadik hullámnak.

Az, hogy ez milyen mértékben terheli a magyar embereket, milyen lesz a harmadik hullám dinamikája, az rajtunk is múlik - mondta. 

Közel 400 ezer embert olthatnak be a héten

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István tájékoztat:

Magyarországon 457 ezren megkapták az első oltást, közel 206 ezren a másodikat. 

Itt a járvány harmadik hulláma, közösségben terjed a brit mutáns, ami több kórházi ápolásra szoruló beteget generál, és több embert fertőz meg.

Az egészségügyi dolgozók között pár száz ember lehet megyénként, akit még nem oltottak be, de bárki jelentkezhet, aki eddig még nem tette meg. Az idősotthonok dolgozóinak és bentlakóinak nagy része a második oltást is megkapta, több mint 80 ezren kaptak leagalább egy oltást. 

Megnyílt a lehetőség a 18-59 év közöttiek számára az Astrazeneca vakcina, amivel elkezdtek oltani, a krónikus betegeket. A WHO szerint az AstraZenecával az idősebb korosztály is oltható, ezért az oltási rend még változhat. 

Az eheti terv szerint e két csoport - a krónikus betegek és az idősek - oltási kampánya folytatódik.

Most először minden háziorvosnak jut a vakcinából, átlagosan 55 főt olthatnak a háziorvosok. 

Hétfő este megérkezett a második orosz vakcinaszállítmány. Ma érkezett Pfizer szállítmány is, 52 ezer darab, ezeket kórházi oltópontokra küldik, átlagosan 10 főt küldhetnek be a háziorvosok. Emellett 4175 praxis kapott Astrazeneca oltóanyagot.

Összefoglalva: 

  • 275 ezer kínai,
  • 52 ezer Pfizer,
  • 41,75 ezer AstraZeneca  oltóanyag van, ezeket kell a héten beadni. 

Emelett 25 ezer fő második oltása is esedékes. 

A háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak, ők értesítik az oltakozókat. 

Újabb hullámban támad a koronavírus - Pillanatokon belül megszólal a törzs

Hétfőn szavazott az országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, az erről szóló törvény és rendelet pedig meg is jelent a közlönyben. Mindezek után, illetve az addig megjelenő magyar járványügyi statisztikai publikálását követően szólal meg az operatív törzs a járványügyi helyzetről. 

A címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a magyar borászok és cukrászok felajánlásának átadásán a Nemzeti Népegészségügyi Központ udvarán 2021. február 4-én. Harminckét magyarországi borász 1200 palack bort, kilenc cukrász pedig mintegy 600 csomag süteményt ajánlott fel az NNK dolgozóinak munkájuk elismeréseként.

telefon mobil sms koronavírus
fedusa_shutter
continental autoipar
parragh lászló

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
telefon mobil sms koronavírus