Előfizetői tartalom

Új módszertan szerint készül a munkaerő-felmérés

Portfolio
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nemzetközi szabályozás változásával összhangban a 2021. januári tárgyidőszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. Ez alapján az év első hónapjában 4 millió 537 ezren dolgoztak hazánkban, a nem dolgozók száma pedig 2 millió 864 ezer fő volt. Elsősorban a nők aktivitási mutatói változtak: a gyed, gyese mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és az ellátás igénybevételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. A változást az Európai Unió módosuló szabályozása indokolja.

A KSH a 2021. januári tárgyidőszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. A módszertani változások oka, hogy 2021. január 1-jén hatályba lépett az Európai Unió harmonizált lakossági adatgyűjtéseire vonatkozó keretjogszabálya (IESS) és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek. A jogszabály az európai és hazai háztartásstatisztikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés