Előfizetői tartalom

Ritkán látott szakadás történt februárban a magyar feldolgozóiparban

Portfolio
A januári 54,5 pontról februárban 49,4 pontra, azaz több mint 5 ponttal szakadt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index Magyarországon – tette közzé a Magyar Logisztikai, Készletezési és Beszerzési Társaság (MLBKT). Ez azért szokatlan, mert közben az előzetesen már közzétett szintén februári eurózónás feldolgozóipari BMI határozott emelkedést mutatott 57,7 pontra, főként a német és francia termelés meglódulása miatt, így ritkán látott szétnyílásról és egyúttal intenzív magyar indexesésről beszélhetünk. A magyar adat beszakadásában több részindex csökkenése is szerepet játszott és a közlemény szerint a szállítási átfutási idő indexe (növekvő szállítási idők számos válaszadónál) erősen közre játszott a BMI index alacsonyabb értékében. Ez arra utal, hogy a koronavírus új mutációi elleni februári váratlan németországi határzárak a magyar cégekre is visszaütöttek a szállítási nehézségeken keresztül.

Az MLBKT közleménye szerint lefelé módosult a januári BMI index 0,4 ponttal 54,5 pontra és ehhez képest volt 5,1 pontos szakadás februárra, ami négy havi 50 pont feletti értéket (a szektor aktivitásának bővülése) követett. A felmérés szerint a vizsgált részindexek csökkentek januárhoz képest, ennek mértéke hét esetben érte el az 5 százalékpontot. A szűkülés üteme...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés