Orban Viktor rrf dontes europai unio gazdasag ujrainditasi terv 210212
Gazdaság

A Fidesz ma kilép az Európai Néppárt frakciójából

MTI
Az Origo értesülése szerint a Fidesz még délelőtt bejelenti, hogy kilép az Európai Néppárt frakciójából. Az időzítés nem véletlen, hiszen ma reggel 9:30-tól kezdődött a Néppárt frakciógyűlése, amelyen a párt szabályzatának módosításáról döntenek, mégpedig arról, hogy egy-egy ország tagpártját egészében is kizárhatják-e, vagy felfüggeszthetik-e az EP-frakción belül. Ennek a szavazási eredménynek egyfajta "megelőző csapása" lehet a magyar kormánypárt kilépése, amelyet vasárnapi levelében már belengetett Orbán Viktor kormányfő-pártelnök.

A portál emlékeztet, hogy Orbán Viktor, vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: "ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk". A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. "Bár ígéretek sora hangzott el", hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor - tették hozzá.

Ehelyett - mint írta - "a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit".

A Fidesz néppárti kilépése vagy kizárása/felfüggesztése régóta lebegtetett döntés az európai politikai porondon, tulajdonképpen már az európai parlamenti választások előtt napirenden volt. Akkor a választások eredménye (az EU-val kapcsolatban kritikusabb erők várt előretörésének elmaradása) miatt nem került sor erre. Aztán 2019 márciusában a Néppártban (ernyőszervezet) felfüggesztették a Fidesz tagságát, amíg nem tisztázódnak a viták, de ez a gyakorlatban nem korlátozta a magyar kormánypárt által delegált EP-képviselők parlamenti munkáját.

Az elmúlt hónapokban afelé haladt a magyar kormánypárt néppárti tagságával, illetve EP-frakcióbeli tagságával kapcsolatos vita, hogy módosítanák az európai parlamenti frakcióval kapcsolatos alapszabályzatot. A cél az volt, hogy ne csak egyesével (egyes képviselőkkel), hanem egész tagállami delegációkkal szemben is lehessen felfüggesztéses, vagy kizárásos döntést hozni a frakción belül és most a frakció alapszabályának ilyen irányú módosítását viszik szavazásra. A módosítás arra hivatkozik, hogy legyen összhang aközött, hogy ha valakit az ernyőszervezetben felfüggesztettek/kizártak, akkor az a frakcióban is jelenjen meg. Ahhoz, hogy ezt az alapszabálybeli módosítást elfogadják, a néppárti frakció legalább felének jelen kell lennie a mai ülésen és a leadott szavazatokon belül legalább kétharmadnak kell támogatnia azt, hogy tagállami delegációk egészét is lehessen szankcionálni.

A legfrissebb jelek afelé mutatnak, hogy ez a kétharmados többség összejöhet, azaz ezen alapszabálybeli módosításra mutogatva az egész Fidesz delegációt is fel tudnák függeszteni/ki tudnák zárni a Néppárt EP-beli frakciójából valamikor a következő napokban/hetekben. Ezt a presztízs veszteséget lenne hivatott megelőzni az, amit előzetesen már belengetett Orbán Viktor, hogy ha ezt a változtatást tényleg megszavazzák, akkor inkább "megelőző csapásként" kilép a 11 Fidesz-képviselő a néppárti frakcióból.

GettyImages-1231520267 (1)
izrael
koronavirus vilag
bevasarlas zoldseg gyümölcs shutter
iskola tanítás diák koronavírus járvány
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1231520267 (1)