koronavírus
Gazdaság

Hivatalosan is lezárta Magyarországot a kormány, de már a közeli nyitásról beszél

Portfolio
A Kormányzati Tájékoztatási Központ érdekes tájékoztatása szerint "célegyenesben vagyunk" a vírus elleni harcban, mégis minden "eddiginél nehezebb" korlátozó intézkedéseket vezettek be. Azt írják, hogy "két hét szigorításról döntöttek", abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudják indítani az életet.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

"A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. Bár a célegyenesben vagyunk, és a beoltottak száma már közel 900 ezer fő, a vírus utolsó rohama itt van" - olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatásban, amelyet a Kormányzati Tájékoztatási Központ tett közzé. "Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország" - tették hozzá.

"Éppen ezért két hét szigorításról döntötünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet" - olvasható a zavarba ejtő mondat, hiszen húsvét egy hónap múlva lesz. A kormány ezzel arra utalhat, hogy fokozatos nyitást szeretne, vagyis egyes intézkedéseket csak két hétig kíván fenntartani.

Ezzel párhuzamosan megjelentek az intézkedések a Magyar Közlönyben, amelyről itt írtunk:

Úgy fogalmaz a KTK, hogy a minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

 • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
 • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
 • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.
 • Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.
 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
 • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
 • Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.
 • Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk. 

"Mindemellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várjuk a véleményeket. Célunk, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve" - írja a KTK.

Ez a megfogalmazás pedig azért különösen érdekes, mert fentebb két hét korlátozásról írtak, és arról, hogy "húsvétkor újra tudjuk indítani az életet", a közleményük végén viszont már sokkal óvatosabban azt vetítik előre, hogy húsvét "környékén" fokozatosan "meg lehet kezdeni" a korlátozások feloldását. Minden bizonnyal arról van szó, hogy a kormány két hét múlva újra lazítania egyes intézkedéseken, de az akkortól (március 23.) érvényben lévő intézkedések még szigorúbbak lesznek annál, mint a március 8-a előtti életünk (pl. iskolák és óvodák zárva lesznek). Ne felejtsük el azonban, hogy még a szakértők sem látják világosan, hogy miként alakul majd a járványhelyzet az országban, így felelősen majd csak két hét múlva lehet megmondani, hogy milyen intézkedéseket kell fenntartani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be tegnap, hogy újabb, szigorú korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány a járvány harmadik hulláma miatt. A Portfolio értékelése szerint a járvány miatt az intézkedések szükségesek, azonban ezekkel elkésett a kormány, hiszen a vírus már elszabadult. A járvány olyan gyorsan terjed az országban, hogy a következő hetek még biztosan nagyon sok megbetegedést, kórházi esetet és elhunytat hoz majd. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel 15-20 ezer kórházi ápoltról beszélt a járvány csúcsán, ami a Portfolio számításai szerint napi 300-400 elhunytat jelent. A második hullám csúcsán nem értük el a napi 200 főt.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Jose Socrates portugalia vademeles210410