Magyar klinikai osztályról jelezték: szelektálniuk kell a betegek között

Portfolio
A Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának hétvégi közlése újra alátámasztja, hogy példátlan helyzetben van most a magyar egészségügy.

A Bajory Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár által aláírt poszt arról szól, hogy szombaton válságértekezletet kellett tartaniuk az Urológiai Klinikán. Ennek oka, hogy "a szegedi COVID járványközpontban napról napra súlyosbodik a helyzet, így egyre több humán erőforrásunk átvezénylésére van szükség". Mindezek mellett a szentesi kórház urológiai fekvőbeteg sürgősségi ellátását is ide rendelték. 

"Elértük azt a szintet, hogy (az egyébként is szűkös állományunkból tovább csökkenve) a jövő héttől a klinikán csupán annyi munkatársunk marad, akikkel kizárólag a halaszthatatlan, szinte csak életmentő beavatkozásokat, kezeléseket tudjuk biztosítani" - ismerteti a főorvos.

"Most már, a szabályok szerint jelen helyzetben még egyébként vállalható

tumoros, vagy sürgős betegeink közt is szelektálnunk kell aszerint, hogy kinek mennyire súlyos, sürgős az ellátása, illetve további halasztás nem fenyegeti-e súlyosan vagy közvetlenül az életét.

Bajory Zoltán egyúttal türelmet és megértést kért az érintett betegektől, majd írását azzal zárja, hogy "vigyázzanak önmagukra, barátaikra, családjukra és védőoltassák magukat!"

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a szegedi eset kapcsán az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy az Urológiai Klinika üzenete is rámutat arra, hogy nincs igaza a kormánynak, amikor arról beszél, hogy van elég ágy és lélegeztetőgép. Nincs elég humánerőforrás ugyanis a rendszerben - tette hozzá.

A kórházi rendszer terheléséről épp vasárnap jelent meg részletes elemzésünk, melyben kiszámoltuk, hogy már rég túlcsordult az egészségügyi rendszer.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF