koronavirus intenziv osztaly lelegeztetogep korhaz
Gazdaság

Falus András: Órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik egyszer már átestek a koronavíruson

Portfolio
Falus András immunológus a Népszavának adott interjújában azt mondta, hogy ma Magyarországon olyan huszonéves fiatalok halnak meg órák alatt, akik fél éve már tünetmentesen átestek a fertőzésen. Falus beszélt az oltásokról is: szerinte jó lenne tudnunk, hogy az oltások meddig adnak védettséget, de ezt leghamarabb csak egy év múlva tudhatjuk meg.

Több mint tizenkétezer variánsa lehet a koronavírusnak, és ezek közül egyáltalán nem biztos, hogy a vuhani volt az első - mondta Falus András immunológus a Népszavának adott interjújában. Elmondása szerint a vírus nem élőlény, tehát nem osztódik, hanem megsokszorozza, másoltatja magát a megfertőzött sejttel, és a folyamatot ahhoz hasonlította, amikor a szerzetesek másolták a kódexeket, és közben hibákat vétettek. Szerinte egyébként szerencsésebb variánsoknak nevezni az így keletkező vírusokat, mint mutánsnak.

Falus beszélt az indiai variánsról is, amely duplán mutálódott, de az immunológus szerint ez önmagában nem jelent nagy veszélyt. A mutációk öröklődő genetikai változásokat jelentenek, de nincs előjele, hogy melyik lesz a vírusra nézve jobb, ránk nézve rosszabb - mondta.

Elmondása szerint legalább 70 vakcina áll fejlesztés alatt, és "az a jó vakcina, ami minél több mutáns ellen ad immunvédelmet, és amely az immunrendszerünket meg tudja tanítani arra, hogy ha majd jön ez a várhatóan kialakuló mutáns vagy a meglévő variánsok közül valamelyik, azt eredményesen semlegesítse" - mondta. Emlékeztetett, hogy jelenleg körülbelül 20-30 vakcina van gyakorlatilag a klinikai vizsgálatok célegyenesében és hozzánk is jönnek hamarosan új oltóanyagok.

Szerinte a koronavírus-járvány felgyorsította a tudomány fejlődését is, az immunológus szerint közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, hogy az influenza elleni oltást ne kelljen minden évben beadni.

Falus szerint sok tényező miatt különbözik, hogy kinél mennyire lesz súlyos a járvány: "ott van a környezet hatása is, vagyis, hogy milyen más fertőzésen mentem át korábban, milyen a táplálkozásom, a mozgás, higiénia, a lelki állapot. Fontos, hogy hány évesek vagyunk, milyenek a körülményeink, milyen a múltunk. Ezek alapvetően meghatározták a fertőzés esélyét, ezt nevezzük epigenetikai hatásnak" - mondta az interjúban az immunológus.

A kormány jelenlegi tervei szerint 2,5 milliós átoltottságnál elkezdhetjük a lazítást, Falus szerint azonban ez egy reményteli becslés, amit nem csak járványügyi szempontok motiváltak. Elmondása szerint azt is fontos lenne tudni, hogy egy-egy vakcina mennyi ideig képes védettséget adni, de erre leghamarabb csak egy év múlva lesz válaszunk

Attól viszont nem tart, hogy eljuthatunk egy olyan állapotba, hogy a népesség nagy része nem lesz védett, és visszajön a vírus.

Szerinte is fontos, hogy minél több embert beoltsunk. Elmondása szerint az sem elképzelhető, hogy a kínai oltástól valaki pozitív PCR-tesztet produkáljon, mert az elölt-koronavírus nem tud újra aktiválódni. A szakember szerint az, hogy melyik vakcinát kinek ajánlják, elsősorban nem szakmai kérdés, mert szerinte minden vakcina jobb, mint a koronavírus. Példaként a Szputnyik vakcinát említette, amit nem ajánlanak pajzsmirigy-problémákkal küszködőknek, de Falus szerint a vakcina annál biztosan jobb, mintha ez a beteg a koronavírust kapná meg

Falus elmondása szerint sok olyan fiatal hal meg ma órák alatt, akik pár hónapja tünetmentesen estek át a betegségen.

Elmondása szerint nem genetikai oka van annak, hogy Magyarországon ilyen magas a halálozás. Ez azt mutatja, hogy az egészségügy nagyon rossz állapotban van, ami az elmúlt 30 év kormányainak felelőssége.

Nyakunkon a klímaváltozás, itt lappanganak a mostanihoz hasonló vírusok, de nem foglalkozunk vele.

- mondta.

Címlapkép: Getty Images

németország koronavírus járvány
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
németország koronavírus járvány