Előfizetői tartalom

Biztonság és bizalom: az arany mint Magyarország nemzetközi tartalékainak stratégiai eleme

Banai Ádám, MNB
|
Kolozsi Pál Péter, MNB
|
Veres István, MNB
A Magyar Nemzeti Bank hosszútávú nemzetstratégiai céljait követve aranytartalékát 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte, mellyel az ország a régió élmezőnyébe került. Az arany hitelkockázatmentes és értékálló eszközként hatékonyan egészíti ki a devizatartalékot, míg potenciális menedékeszközként a nemzetközi gazdasági, pénzügyi és geopolitikai bizonytalanság fokozódásakor, illetve esetleges válságok idején is erősíti az országgal szembeni bizalmat, támogatja a pénzügyi stabilitást. Emellett az elmúlt időszakban tovább erősödtek azok a hosszútávú gazdasági folyamatok, amelyek hozzájárultak az arany szerepének felértékelődéséhez. Ennek megfelelően az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött, a jegybankok nettó vásárlókká léptek elő az aranypiacon.

Nemzetközi trendek és az arany szerepének változása Az utóbbi évtizedekben az arany szerepe fokozatosan átalakult, aminek következtében, bár monetáris politikai jelentősége csökkent, de tartalékeszközként továbbra is kiemelten fontos maradt. Az 1944-ben kialakított Bretton Woods-i rendszerben az aranynak jelentős szerepe volt: a résztvevő államok megállapodtak, hogy tartalékaikat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés