Kemenesi Gábor: A járvány igenis megállítható korlátozásokkal

Portfolio
A járvány igenis megállítható korlátozásokkal, amennyiben az megfelelő diagnosztikai és járványügyi háttérrel párosul (kiemelt tekintettel a tesztelés, kontaktkutatás és izolálás hármasára) - írta legutóbbi bejegyzésében Kemenesi Gábor biológus. A víruskutató arra is felhívta a figyelmet, hogy akármit mutat a járványgörbe jelenleg, még ne érezzük, hogy túl vagyunk rajta.

A tervezett hazai iskolanyitás kapcsán osztott meg néhány gondolatot az ismert víruskutató. Kemenesi Gábor Facebook-bejegyzését azzal kezdte, hogy a járvány nem egy egyszerűen kezelhető jelenség, maga az epidemiológia (járványtan) tudománya is egy folyamatos elemző munkán alapuló komoly tudományág.

Hangsúlyozza azt is, hogy a járvány igenis megállítható korlátozásokkal, amennyiben az megfelelő diagnosztikai és járványügyi háttérrel párosul (kiemelt tekintettel a tesztelés, kontaktkutatás és izolálás hármasára). 

Ha ehhez a társadalom jó tájékoztatása, az emberek odafigyelése és a vakcinák kellő mértékű bevetése párosul az egy komoly győzelmet jelenthet. Ezt látjuk a jelenlegi adatokból a világból

- fogalmaz a szakember, majd rátér az iskolanyitás kérdésére. Szerinte ennek a "tudománya" is kellően kialakult az elmúlt időszakban, a WHO külön ajánlásokat is megfogalmazott már. "Ez is egy nagyon összetett kérdéskör, a zárásnak számos negatív gazdasági, mentális és társadalmi hatása van, ám a járvány szemszögéből az iskolák nyitása annál biztonságosabb, minél alacsonyabb a járvány általános terjedési mértéke" - írta.

Kemenesi Gábor egyetért Boldogkői Zsolt professzorral az iskolanyitás kérdésében. Ehhez a véleményéhez mellékelte az Egyesült Királyság iskolanyitási sémáját. A piros nyilak jelölik, hogy a járványgörbe mely szakaszában lépték meg, ekkor (március 8.) a 18 év feletti lakosság 42%-a kapta meg az első dózist a vakcinából.

A szakember összefoglalóan azt írta, hogy akármit mutat a járványgörbe jelenleg, még ne érezzük, hogy túl vagyunk rajta és mindent újra szabad –

nagyon könnyű az elért eredményeket erodálni.

Rendkívüli odafigyelés kell most mindenkitől, kerüljük a tömeget és csináljuk, amit megtanultunk az elmúlt egy évben (maszk, távolság, stb.), a vakcinát pedig mielőbb vegyük fel – én is szeretném, hogy az idei év a kilábalás éve legyen, de ehhez nagyon megfontoltan kell viselkednünk.

Ismétlem önmagam: a munkát, a kocsmákat és a szabadságot, amihez hozzászoktunk visszakaphatjuk, de az életet nem lehet visszahozni

- vélekedik.

Címlapkép: Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái fertőtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületét 2021. április 6-án. Március 16. és április 6. között 59 településen 135 intézmény 500 ezer négyzetméterének fertőtlenítését végezték el, hogy - amennyiben ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi - az óvodások és a diákok fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF