Előfizetői tartalom

Íme az ábrák, amelyek megmutatják, mennyire vagyunk messze még attól, hogy jelentősen lazítsunk

Naponta halljuk, hogy milyen gyorsan fut fel az átoltottság Magyarországon, és a lazításról szóló ígéretekből sincs hiány. A kérdés csak az, hogy mi az az átoltottsági szint, amely mellett biztonságosan el lehet kezdeni a lazítást. A nálunk gyorsabban oltó országok példája nem tud erre egyértelmű választ adni, azt viszont mindenképpen megállapíthatjuk az áttekintett példákon, hogy 40%os átoltottság alatt az oltási immunitás nem jelent meg a járványgörbében. Ráadásul az oltásban elöl járó országokban a járványgörbe ereszkedése szigorú korlátozó intézkedések mellett, lassú nyitással valósult meg. Jelentős lazításokat a vizsgált országok 50-60%-os átoltottságnál hajtottak végre. Vizsgálódásunk alapján a magyar nyitási terv a leggyorsabb, ennek kockázatait a koronavírus szezonalitása enyhítheti.

Versenyt futunk az idővel, hogy a lakosság minél nagyobb részét beoltsuk, és végre fel tudjuk oldani a korlátozások nagy részét.Azt még a tudomány sem tudja megválaszolni biztosan, hogy a koronavírus-járványban a lakosság hány százalékának kell immunitást szereznie, hogy minden korlátozást meg tudjunk szüntetni (ha lesz ilyen egyáltalán a közeljövőben), de arra már vannak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés