Operatív törzs: egyelőre nem mentesít a karantén alól a vakcinaigazolás

Portfolio
Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója kifejezetten rövid volt, sok új információ nem hangzott el. Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, hogy a vakcinaigazolvány egyelőre nem mentesít a karantén-kötelezettség alól, ha külföldre utazunk, bár a határon a rendőröktől egyre többen kérik erre hivatkozva, hogy tekintsenek el a karanténtól. Galgóczy Ágnes elmondta, hogy ma kapják meg a pedagógiai dolgozók az SMS-t arról, hogy mikor mehetnek oltásra, ha eddig lemaradtak róla.

Egyetlen kérdést olvastak be

Kiss Róbert azt a kérdést olvasta be, amely arra vonatkozott, hogy az oltás után is vannak-e koronavírus-megbetegedések. Galgóczy Ágnes elmondta, hogy igen, vannak ilyen esetek, ezért mindenkinek be kell tartani az előírásokat az oltás után is.

Nem eresztette bő lére mai mondandóját az operatív törzs, ezzel be is fejeződött a sajtótájékoztató.

Galgóczy Ágnes ismerteti a járványügyi adatokat

Az NNK járványügyi osztályvezetője beolvasta a reggel közölt koronavírus-adatokat. Az elmúlt heti járványügyi adatokról azt mondta az osztályvezető, hogy a 14. hetedik héten jóval alacsonyabb a fertőzésszám, mint a 13. héten.

Az átlagéletkor továbbra is 46 év. A járvány kezdete óta eddig a 40-49 évesek korcsoportjába tartozik a fertőzöttek 23%-a. A települések 99%-a érintett a fertőzésben. Az elmúlt héten Zala megyében a legalacsonyabb a fertőzésszám.

Országosan 27%-kal csökkent az új fertőzöttek száma a 14. héten a 13. héthez képest. A beoltottak száma már átlépte a 3 millió főt - mondta. A magyar lakosság 30,7%-a kapott oltást.

Ezen a héten is folytatódik a program: ma kapnak SMS-t a pedagógiai dolgozók, akik eddig valamiért nem tudtak elmenni az oltásra, őket az oltópontokon Pfizer vakcinával fogják oltani. A háziorvosok AstraZeneca vakcinát kapnak

Galgóczy szerint minden magyarországi vakcina biztonságos.

Egy vendéglátóegységet zártak be tegnap

Közölte Kiss Róbert. 6 hónapra zártak be egy vidéki vendéglátóegységeket, mert ott vendégek tartózkodtak, és szeszes italt fogyasztottak. Az üzemeltetővel szemben közigazgatási eljárás indult.

Egyelőre nem véd a karanténtól a vakcinaútlevél

Kiss Róbert rendőr-alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint sok esetben kérik a rendőröket a határon, hogy különböző igazolásokat fogadjanak el mentességként a határátlépéskor a karanténmentesítés alól

de a "vakcinaútlevél" önmagában még nem mentesít a karanténkötelezettség alól - mondta Kiss.

A rendőr-alezredes elmondta, hogy ennek egyelőre nincs meg a jogszabályi feltétele, még mindig csak a negatív PCR mentesít a külföldi utazások utáni karantén alól.

Hamarosan élőben beszél az operatív törzs

A mai reggeli járványadatok bizakodásra adhatnak okot, 35 ezer elvégzett tesztből 3600 körül volt az új esetek száma. Ez a járvány visszaszorulásáról árulkodik, de az már látszik, hogy a húsvét utáni meredek esés az esetszámokban nem tükrözte a valóságot, a járvány visszaszorulása ennél sokkal lassabb.

A halálesetek száma viszont még mindig magas, és a kórházakon is jelentős a nyomás továbbra is. A teszteken belüli pozitivitási ráta emellett irreálisan nagyot eset egy nap alatt, így nem lenne meglepő egy kis korrekció a holnapi esetszámokban.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját 11:15-re hirdették meg, mint minden nap, de a késés szinte menetrendszerű. Amint elkezdődik a tájékoztató, tudósítunk a részletekről.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF