Orbán Viktor bejelentette: nyitnak a teraszok, de az iskolák csak félig

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon videóban jelentette be a kormány friss döntését, amellyel lazítottak a korlátozó intézkedéseken. A lazítások keretében kinyitnak a teraszok, ám az iskolák nyitásának ütemét fékezték, ami nagyon fontos és előremutató lépés a járvány kilátása és lecsengése szempontjából.

Nyitnak az éttermek teraszai

Elértük a hárommillió oltást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon. A miniszterelnök megköszönte mindenkinek, akinek ebben érdeme volt. A kormány az újranyitás újabb lépését 3,5 millió oltásban határozta meg:

ha ez megvan, kinyithatnak az éttermek teraszai is.

A miniszterelnök szerint ez a jövő hét közepén, reményei szerint szerdán-csütörtökön történhet meg. A kormány eltörli a teraszok díjait is, hogy ezzel segítse a vendéglátóegységeket.

Iskolanyitás: a tervezettnél lassabban

A kormányfő így folytatta: a kormány döntött az iskolák újraindításáról is.

Csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk, ezért türelmet és megértést kérek a szülőktől

- mutatott rá.

A kormány április 19-én az óvodákat és az általános iskolák alsós tagozatait nyitja ki, a felső tagozatok - a középiskolai nyitással egy időben - május 10-én fognak kinyitni, addig marad a digitális oktatás.

Az előzetes várakozásokhoz képest másfajta, összességében az újranyitás ütemét a korábbi pályához képest fékező lépéseket ismertetett mostani videójában Orbán Viktor. A kormány ugyanis a jelek szerint az újranyitás következő lépcsőfokát már 3,5 millió beoltotthoz köti (vagyis a kedden elért 3 milliós beoltotti határnak a nyitás szempontjából mégsem lett jelentősége), így a nyitás második lépcsőfoka (ami a jelek szerint a teraszok nyitása lesz) nem ezen a héten lép életbe, hanem a jövő héten. De még fontosabb döntés, hogy a kormány lassította az iskolák újranyitásának ütemét is, az óvodákat és általános iskolákat nem egy lépésben nyitja, hanem két lépésben: április 19-én, valamint 3 héttel később (!), május 10-én, amikor is a középiskolákban is nyitnak. Jól látható tehát, hogy bár kommunikációs szinten a kormány az oltások előrehaladásához köti a nyitás lépcsőit, (a lépések népszerűsége mellett) a valós járványügyi folyamatoknak és kilátásoknak is van jelentőségük a döntések meghozatalakor.
A járvány aktuális helyzetét általánosságban úgy írhatjuk le, hogy bár az adatok most épp elég sok zajt tartalmaznak (húsvéti napokon jelentett alacsony esetszámok kifutása miatt), közmegegyezésnek tekinthető, hogy a járvány enyhül Magyarországon, de úgy enyhül, hogy a vírus jelenléte továbbra is jelentős és közösségi terjedésben van. A járványról alkotott hosszabb távú képünk, hogy a járványgörbe idehaza platózott, és ereszkedő pályára állt, de hogy mikor enyhül érdemben a kórházakra nehezedő nyomás az elsősorban attól függ, hogy milyen lazító lépéseket hoz a kormány. Ennek megfelelően kell értékelni a mai bejelentést is. Ezek fényében tehát a lazítás ütemének fékezése kedvezően értékelhető a járványügyi folyamatok szempontjából és helyes döntés.
Az iskolák előzetesen közöltnél lassabb ütemű és fokozatosabb nyitása azért kedvező fejlemény a járvány lecsengése szempontjából, mert nemzetközi kutatások mutattak rá arra, hogy, a fertőzés terjedése szempontjából a két legveszélyesebb terep a nyílt terű iroda, valamint az osztálytermek.

A kormány azt is megállapította, hogy mind a nemzetközi térben, mind itthon felerősödtek a vakcinákkal szembeni politikai támadások. Ezek célja az emberek elbizonytalanítása a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor arra kéri a lakosságot, hogy vegyék fel az oltást, mert az oltás életet menthet.

A lazításokról szóló bejelentés nem váratlanul érkezett, a kormány több csatornán kommunikálta már hetekkel ezelőtt, hogy amint a járványhelyzet engedi, lazítani fognak a korlátozásokon. Az esetszámok a járvány visszaszorulásáról árulkodnak, de ennek mértékét még nem ismerjük. Manapság is több ezres esetszámok vannak Magyarországon, és a kórházakon épphogy enyhült a nyomás, így több járványügyi szakember sem tartja indokoltnak az újranyitást.

Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF