Koronavírus Magyarországon: tovább enyhül a járvány, 25 ezer felett az áldozatok száma

Portfolio
Az elmúlt 24 órában 3706 új betegnél azonosították a koronavírus-fertőzést, elhunyt 205 többségében idős ember – olvasható a hivatalos tájékoztató portálon. A számok továbbra is a járvány visszaszorulásáról tanúskodnak.

A vasárnap közölt 3706 új fertőzött további csökkenést jelent az elmúlt napokhoz képest, ezzel a hétnapos mozgóátlag is 4335-re mérséklődött. Egy héttel ezelőtt még 6000 feletti esetszámot jelentettek.

Vasárnapra virradóra elhunyt 205 többségében idős, krónikus beteg, ezzel már 25 184 áldozatot követelt a járvány idehaza. Az áldozatok száma is kisebb mértékben ugyan, de csökkenést mutat, a hétnapos mozgóátlag most 252, a mostaninál alacsonyabb számot utoljára április 6-án láttunk.

Kifejezetten biztató a mai adatban, hogy tovább enyhül a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren. A kórházban ápoltak száma ismét több mint ötszázzal csökkent, így most 8445. Egy hete ez a szám még bőven tízezer felett volt. Hasonló tendencia látszik kibontakozni a lélegeztetőgépen lévők esetében: most 1051 fő érintett ebben, ami majdnem 140-nel alacsonyabb, mint egy hete.

A javuló járványhelyzetre utal az is, hogy Nyugat-Magyarországon több megyében száz alatt volt az új fertőzöttek száma, miközben az ország keleti felén még vannak erősebben érintett megyék 200 feletti napi esetszámmal.

Ezúttal a kiemelkedően kevés tesztre sem lehet "fogni" a javuló adatokat, több mint 28 300 tesztet végeztek el egy nap alatt, az esetszám alapján ebből a pozitívak aránya 13 százalék volt. Az utóbbi hét nap átlagában pedig 16 százalékos ez az arány.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF