Rekordhalálozás, csúcson a fertőzések Indiában, új gócokban terjed a vírus

Portfolio
India 412 ezer új fertőzöttről és 3980 halottról jelentett, mindkét szám új rekord. Az 1,3 milliárd lakosú országban már nem csak a városokban, hanem az egészségügyi ellátás szempontjából sokkal rosszabb helyzetben lévő vidéken is pusztít a koronavírus.

Indiában a hivatalos adatok szerint több mint 21 millióan elkapták a vírust, és 230 168-an hunytak el a vírus okozta betegségben, ugyanakkor szakértők szerint ennek sokszorosa, 5-10 szerese is lehet a fertőzöttek valódi száma.

Eddig a koronavírus-járvány góca a főváros Új Delhi volt, de már a városokból is kitört a járvány, és a vidéki Indiában terjed, ahol viszont nem túlterhelődik, hanem eleve nagyon rossz minőségű vagy egyszerűen nem létezik a szervezett egészségügyi ellátás. Ezért a súlyos betegek ellátása azonnal komoly problémát is okoz.

A vidéki Indiában él a népesség 70 százaléka, egyes jelentések komoly krízisről szólnak. Egyes falvakban minden második háztartásban meghalt már valaki a vírus okozta betegségben, sokan bezárkóznak a házukba lázzal és köhögéssel, és azt hiszik, hogy csak szezonális influenzáról van szó, de valójában a Covid pusztít.

A globális járványgörbe épp elkezdett volna lefelé tartani, de az indiai helyzet miatt most inkább csak stagnál. Indiában egy új variáns, egy duplamutáns is terjed, de nem tudhatjuk teljesen biztosan, hogy emiatt, vagy a helyi kormány elhibázott járványkezelése miatt kezdett-e el ijesztő mértékben fellángolni a járvány.

Müller Cecília tegnap arról beszélt az operatív törzs tájékoztatóján, hogy bár itthon még nem mutatták ki az indiai variánst, csak idő kérdése, hogy az nálunk is megjelenjen, mivel a szomszédos országokban, köztük Ausztriában, Romániában már kimutatták.

A tisztifőorvos ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ismeretek alapján úgy tűnik, az indiai dupla mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit variáns.

(Reuters)

A címlapkép forrása: Ritesh Shukla/Getty Images.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF