Koronavírus: nem lett gond a terasznyitásból, javul a magyar járványhelyzet

MTI
Portfolio
Újra 800 ezer alá csökkent az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte, vagyis úgy tűnik, a világ túl van a mostani járványhullám csúcsán, azonban India helyzete továbbra is kritikus, miközben az olimpiának otthont adó Japánban terjed a járvány. Magyarországon a napi új fertőzöttek száma 905 fő, ami beleillik a járvány visszaszorulását mutató csökkenő trendbe. A pozitivitási ráta 6% alá csökkent, vagyis megközelítette a WHO 5%-os ajánlását. Ezen szint alatt lehetne arról beszélni, hogy kontroll alatt van a járvány. Müller Cecília tisztifőorvos is kedvező járványadatokról beszélt, nem lett baj a teraszok nyitásából, és azt is elárulta, hogy változik a várandós nők oltása. Napközben Németország jelezte, egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus okozta betegségtől védő oltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó, ez a kínai Sinopharm oltásra és a Szputnyik V-re is vonatkozik.

Indul a 12-15 évesek oltása Amerikában

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt.

Indul a 12-15 évesek oltása Amerikában

Korlátozná az Indiából történő beutazást az EU

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében - közölte az uniós bizottság szerdán.

Korlátozná az Indiából történő beutazást az EU

Koronavírus: megjelent a szomszédban az indiai dupla mutáns

Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát - közölte a helyi média szerdán, az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisra hivatkozva.

Koronavírus: megjelent a szomszédban az indiai dupla mutáns

Megszólalt az EMA a CureVac, a Szputnyik V és a Sinovac vakcinákról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan döntést hoz a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinák európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról - közölte az EMA oltásstratégiai vezetője szerdán.

Megszólalt az EMA a CureVac, a Szputnyik V és a Sinovac vakcinákról

Gyerekeket is érint a koronavírus súlyos szövődménye: életminőség-romlásra figyelmeztet a szakértő

A szakirodalomban ez év elején jelentek meg az első komolyabb közlemények a COVID-19 betegség hosszú távú hatásairól. Az akut COVID-19-fertőzés (1 hónap) után továbbra is tüneteket mutató betegek (ongoing symptoms) mellett leírták az ún. poszt-COVID-19-tünetegyüttest, mely a fertőzést követően 1 hónapon túl megjelenő, változatos, szerteágazó panaszokat foglalja magába. E két jelenséget nevezik együttesen long COVID-19 tünetegyüttesnek. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a háttérben a direkt sejtkárosodás mellett fokozott immunválasz, citokin-túlprodukció és fokozott prokoaguláns státusz állhat - írja a Magyar Tudományos Akadémia kiadványában megjelent cikkében Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Long COVID Ambulanciájának a vezetője.

Gyerekeket is érint a koronavírus súlyos szövődménye: életminőség-romlásra figyelmeztet a szakértő

Romániában egy ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta

Romániában egy ezrelék alá csökkent szerdán a fertőzési ráta, vagyis a lakosság kevesebb mint egy ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést a megelőző - statisztikai szempontból már feldolgozott - kéthetes időszakban. A legmagasabb fertőzési rátájú térségek - Fehér megye (1,46), Kolozs megye (1,43) vagy Bukarest (1,42) - is már a járványügyi korlátozások szempontjából küszöbértéknek számító másfél százalékos fertőzési ráta alá került.

Az egyezrelékes ráta is fontos küszöb, mert ott, ahol ennél lassúbb a fertőzés terjedése, már minden diák (nemcsak a végzősök és az alsó tagozatosok) látogathatja az órákat, de ezt nem az országos átalag alapján, hanem a helyi járványügyi mutatók alapján, településenként döntik el.

A harmadik hullám tetőzése óta szerdán ötödször szerepelt a napi jelentésben ezernél kevesebb új fertőzött, de ez az első alkalom, amikor a mutató hitelességét nem kérdőjelezi meg az, hogy hétvégi időszakot vagy a szokásnál jóval kevesebb kiértékelt tesztet tükröz.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által szerdán közölt 930 új fertőzést több mint 34 500 teszt kiértékelése alapján diagnosztizálták, ami 2,7 százalékos találati arányt jelent.

Csökkent a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is, szerdán 6000 alá csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, és a járvány tetőzésekor Covid-kórházzá, illetve úgynevezett Covid-támogatókórházzá minősített egészségügyi intézmények egymás után térnek vissza eredeti szakosodásukhoz, hogy visszafogadhassák más betegségekben szenvedő pácienseiket.

Szerdán az intenzív terápiás osztályokon még 874 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg életéért küzdöttek az orvosok. Szerdán újabb 98 halálesetet jelentettek, ez alig marad el az utóbbi két hét átlagától.

Feketegomba: kell-e tartani Magyarországon a koronavírus halálos szövődményétől?

Az indiai mutáns legújabb szövődményeként írnak külföldi lapok a feketegomba-fertőzésekről. Rusvai Miklós víruskutató beszélt erről a szövődményről, ami Indiában jellemző.

Feketegomba: kell-e tartani Magyarországon a koronavírus halálos szövődményétől?

Németország nagyot ütött Magyarországon: nem ismerik el a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákat

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

Németország nagyot ütött Magyarországon: nem ismerik el a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákat

Jelentős egyszerűsítés jön a védettségi igazolványnál: applikációval is igazolható lesz az oltás

„Aki a koronavírus elleni védőoltását megkapta, oltottságát – az oltási igazolvány mellett – elektronikus applikációval is igazolhatja majd” – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, hangsúlyozva: az EESZT-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

Jelentős egyszerűsítés jön a védettségi igazolványnál: applikációval is igazolható lesz az oltás

A Bizottság szerint száguldani fog a magyar gazdaság, de Európa-rekord inflációval

Az idén 5%-kal növekedhet a magyar gazdaság, jövőre pedig 5,5%-ra gyorsulhat a GDP-bővülés üteme - áll az Európai Bizottság friss előrejelzésében. Februári prognózisához képest mindkét évre javított a kilátásokon, ezzel párhuzamosan pedig az inflációra adott előrejelzését is megemelte.

A Bizottság szerint száguldani fog a magyar gazdaság, de Európa-rekord inflációval

Koronavírus: változik a várandósok oltása Magyarországon

A várandósok a szakmai kollégium döntése értelmében mindkét koronavírus elleni oltást megkaphatják még a szülés előtt - derült ki az operatív törzs mai tájékoztatásából.

Koronavírus: változik a várandósok oltása Magyarországon

Müller Cecília: Budapesten is csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Közölte, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, Budapesten és a környező településeket is csökken a szennyvízben lévő örökítőanyaga a vírusnak. Müller közlése alapján változik a várandós nők oltásának protokollja.

Müller Cecília: Budapesten is csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Újabb jó hír a Pfizer vakcinájáról: hatékony a mutánsokkal szemben is

A Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyaga hatékony védelmet nyújt a vírus Japánban eddig kimutatott variánsai, egyebek közt a brit, dél-afrikai és indiai mutánsa ellen is - áll a Jokohamai Egyetem szerdán közzétett tanulmányában.

Újabb jó hír a Pfizer vakcinájáról: hatékony a mutánsokkal szemben is

Horvátországban nyaralnál? Hiába van védettségi igazolványod, ha erre nem figyelsz

Magyarország már Horvátországgal is megállapodott arról, hogy a két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát, így mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között, karantén és tesztkötelezettség nélkül. Csakhogy van itt egy apró kikötés.

Horvátországban nyaralnál? Hiába van védettségi igazolványod, ha erre nem figyelsz

Enyhítenek Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia pedig ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt - jelentette a térség sajtója. Mindkét országban legalább 40 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az utóbbi héten. A szkopjei kormány is rövidített a kijárási tilalmon, amely így már éjfél és 4 óra között van csak érvényben, a podgoricai kormány döntése értelmében pedig Montenegróban újraindítják a régiók közötti tömegközlekedést.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1125-tel 702 451-re, Koszovóban 49-cel 105 880-ra, Észak-Macedóniában 171-gyel 154 222-re, Montenegróban 84-gyel 98 449-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 298-cal 201 092-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6594-re, Koszovóban hárommal 2212-re, Észak-Macedóniában 26-tal 5135-re, Montenegróban eggyel 1545-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 48-cal 8866-ra emelkedett.

Tajvanon nő a fertőzöttek száma

Caj Jing-ven tajvani elnök szerdán nyugalomra intette a lakosságot, miután a szigeten az eddigieknél több, 16 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a nap folyamán. "A kihívás jelenleg is komoly. Kérem, legyenek éberek, és kövessék az iránymutatásokat. Meggyőződésem szerint képesek leszünk együtt felülemelkedni ezen a kihíváson" - mondta az elnök a Demokratikus Haladó Párt (DPP) székházában.

Csen Si-csung egészségügyi miniszter mindazonáltal úgy vélekedett:

az embereknek van okuk az aggodalomra.

Csen parlamenti felszólalásában "nagyon súlyosnak" írta le a helyzetet, egyúttal jelezte: a közeljövőben hármas szintűre emelhetik a készültségi szintet. Ennek értelmében legfeljebb ötre korlátoznák a beltéren, és tízre a kültéren gyülekezők számát, illetve elrendelnék a nem nélkülözhetetlen tevékenységet folytató üzletek bezárását. "A járvány megfékezésének legkisebb hibája esetén belépünk a hármas szintű készültségbe" - mondta.

A kormány a héten arra kérte a kórházakat, hogy különítsenek el elegendő számú kórtermet újabb fertőzöttek számára - közölte az egészségügyi miniszter, hozzátéve: jelenleg mintegy 3000 ágyat képesek rendelkezésre bocsátani e célból.

A tajvani kormány kedden bejelentette, hogy a nyilvános összejövetelek korlátozását tervezi, miután hat új fertőzöttnél nem derült ki egyértelműen, hogy miképpen fertőződött meg. Ez a jelenség szokatlannak számít a szigeten, ahol eddig sikerült szigorúan kordában tartani a járvány közösségen belüli terjedését.

A 23,6 millió lakosú Tajvanon eddig mindössze 1210 koronavírus-fertőzöttet és 12 halálos áldozatot regisztráltak. A járvány elején lezárták a sziget határainak nagy részét, egyúttal szigorú kontaktkutatást és karanténrendszert vezettek be, mindazonáltal lehetővé tették, hogy az élet viszonylag a normális kerékvágásban folytatódjon.

Koronavírus: már 3,3 millióan haltak bele a betegségbe

A világon 159 337 160 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 312 920, a gyógyultaké pedig 95 389 140 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli összesítése szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bécs előzésben van: biznisz rendezvényekkel lendítenek a turizmuson

Élen jár Magyarország az átoltottságban, közben pedig a harmadik járványhullám is lecsengőben van már, így a fokozatos nyitással párhuzamosan egyre több ágazat látja már a fényt az alagút végén. Sok érintett azonban még mindig csak várja a nyitás következő, alapvetően a rendezvényeket érintő fázisát, amit a kormány az 5 milliós első oltotti számhoz rendelt hozzá, viszont az elmúlt napokban lassult az oltási tempó. Amíg nálunk őrölnek még a malmok, addig Ausztriában nemcsak, hogy feloldották a rendezvények és vásárok rendezésének tilalmát, hanem például a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt sújtott bécsi üzleti turizmusnak egy négymillió eurós mentőövet is dobnak 2023-ig. A bécsi üzleti találkozókat és kongresszusokat támogató alapot városi pénzből a Wien Tourismus kongresszusi irodán keresztül finanszírozzák.

Bécs előzésben van: biznisz rendezvényekkel lendítenek a turizmuson

Koronavírus: megérkezett a szerda reggeli magyar jelentés

A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041 fő már a második oltását is megkapta. 905 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 793 784  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 28 888 főre emelkedett, írja a koronavirus.gov.hu.

Koronavírus: megérkezett a szerda reggeli magyar jelentés

Koronavírus: végre kedvezőbb hírek érkeznek a világból, de egy új gócpont kezd kialakulni

Újra 800 ezer alá csökkent az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte, vagyis úgy tűnik, a világ túl van a mostani járványhullám csúcsán, azonban India helyzete továbbra is kritikus, miközben az olimpiának otthont adó Japánban terjed a járvány.

Koronavírus: végre kedvezőbb hírek érkeznek a világból, de egy új gócpont kezd kialakulni

A bankszövetség támogatja a törlesztési moratórium célzott meghosszabbítását

A gazdaság stabilitása és gyors növekedési pályára állítása érdekében a Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - nyilatkozta Kovács Levente főtitkár az MTI kérdésére.

A bankszövetség támogatja a törlesztési moratórium célzott meghosszabbítását

Drasztikusan letértünk az oltási pályáról – Mikorra lehet meg az 5 millió beoltott?

Az április végi hajrá után feleződött az első koronavírus-oltások napi üteme, és így teljesen más oltási pályára keveredtünk, mint amit akárcsak két héttel ezelőtt a remélt duplázódó ütemmel kalkulálni lehetett. Ráadásul az oltási tempó lassulása amellett következett be, hogy közben sokkal több vakcinát lehet itthon elérni, mint ahányan összesen regisztráltak az oltásra. A lehetséges okok azonosítása mellett kalkulációt végzünk arra is, hogy mikorra lehet elérni az 5 millió elsőre beoltottat, amihez a kormány a legutóbbi jelzések alapján a további lazításokat (lakodalmak, délutáni iskolai foglalkozások) köti. Összességében úgy látjuk, hogy az oltási tempó lelassulása ahhoz a furcsa helyzethez vezetett, hogy a járvány javuló folyamatai (feltehetően főleg szezonális okokból) mára jóval előbbre járnak, mint amennyire a védettséget szerzők száma emelkedik, így pedig még inkább kérdéses, hogy érdemes-e a továbbiakban is az oltások kerek számához kötni a lazító lépések ütemezését.

Drasztikusan letértünk az oltási pályáról – Mikorra lehet meg az 5 millió beoltott?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF