Előfizetői tartalom

Hiába a nagy népszerűség, erős falba ütközhetnek az elektromos autók és a megújulók

A következő évtizedek egyik legfontosabb trendje minden valószínűséggel a környezetbarát technológiák rohamos elterjedése lesz, beleértve az elektromos autókat, a nap- és szélerőműveket, de várhatóan az energiatárolás iránti szükségletek is megemelkednek majd. Mindez azonban hatalmas mennyiségű erőforrást igényel, amit valahogyan és valahonnan elő kell teremteni, ráadásul kívánatos lenne mindezt környezetkímélő módon megtenni. Ez pedig igen komoly terhelést ró majd a bányaiparra, amely egyáltalán nem biztos, hogy képes lesz tartani a lépést. Egy-egy új lelőhely felkutatása és a termelés megkezdése ugyanis több mint egy évtizedig is eltarthat egyes ásványi anyagok esetében, mint amilyen például a réz vagy a nikkel. Nem érdemes tehát késlekedni a szükséges beruházásokkal, ha az energiaátmenetet komolyan gondolja világ. Emellett az is komoly fejfájást okozhat, hogy több olyan nyersanyag is akad, ahol egyetlen ország kontrollálja a globális kitermelés több mint felét - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség frissen kiadott erőforrásokkal kapcsolatos tanulmányából.


Az energiaátmenet rengeteg erőforrást igényel

Az elektromos autók és a megújuló energiatermelés eszközei (pl. napelemek, szélerőmű) jelentősen több ásványi anyagot igényelnek a gyártási folyamat során, mint a fosszilis alapú megfelelőik.

Egy átlagos elektromos autó legyártása például hatszor annyi ásványi anyagot igényel, mint egy hagyományos belsőégésű jármű. Egy szárazföldi szélerőműnek pedig kilencszer nagyobb az erőforrásigénye egy gáztüzelésű erőműhöz képest.

Ezeknek a magas igényeknek köszönhetően 2010 óta az egységnyi áramtermeléshez szükséges ásványianyag-szükséglet 50 százalékkal nőtt a megújuló erőforrások terjedése miatt.

Miről szól még a cikk?

  • Az energiaátmenethez szükséges erőforrások
  • Kritikus nyersanyagok kereslete és kínálata
  • A bányaipar és a termelés nehézségei
  • Ellátásbiztonság és az erőforrások feletti kontroll

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés