mount everest
Gazdaság

Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, nehogy a mászók Nepálból vigyék be a koronavírust

MTI
Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartank, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést - adta hírül a kínai média.

Kínában sikerült megfékezni a koronavírus-járványt, Nepálban azonban jelenleg egyre emelkedik az új fertőzöttek és halálos áldozatok száma.    

Kínai oldalról 38 kínai állampolgár kapott korábban engedélyt arra, hogy a tavaszi mászószezonban Tibet felől megmássza a 8849 méteres hegycsúcsot. A nepáli oldalról ugyanakkor 408 hegymászónak, köztük Varga Csabának adták ki az engedélyt. Az erdélyi magyar hegymászó "tisztán", pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a csúcsot.    

Nepálban a közelmúltban több mászót koronavírus-fertőzéssel hoztak le az alaptáborból.

A Mount Everest megmászására rendszerint a május a legalkalmasabb a kedvező időjárás miatt. Múlt héten már többen felértek a csúcsra. Idén eddig két hegymászó vesztette életét a nepáli oldalon kimerültség miatt, egy svájci és egy amerikai.    

Kína a múlt héten azt is bejelentette, hogy a hegycsúcson felállít egy választóvonalat, hogy megakadályozza a tibeti és a nepáli oldalról felérkező mászók érintkezését. Ennek megvalósítását azonban nem részletezték.    

Szombaton egy nemzetközi expedíció a koronavírus-fertőzés kockázatára hivatkozva már lefújta a csúcs megmászását a nepáli oldalról. A Furtenbach Adventures osztrák expedíciószervező cég vezetője elmondta: a csapatában lévő amerikai, norvég, izraeli, német, osztrák, olasz, luxemburgi és román résztvevők biztonsági okokból lemondtak az expedícióról, miután az alaptáborban egyre több koronavírusos eset fordult elő.    

A nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója, Mira Acharya azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek: nincs tudomása arról, hogy valamelyik expedíciót lefújták volna a koronavírus-járvány okozta aggodalmak miatt. Hozzátette, hogy az alaptábor orvosai szerint a helyzet nem olyan súlyos, mint az a jelentésekből kiderül és személyesen sem tapasztalt szörnyű állapotokat - tette hozzá az alaptábor meglátogatásából hazatért igazgató.    

Acharya arról is beszélt, hogy májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó - köztük Varga Csaba is - vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson.     

A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.

Címlapkép: Zhang Weiguo/VCG via Getty Images

GettyImages-1211246429 (10)
forint191231
rendőrség
oltás igazolvány koronavíruscovid-19
röszke
mvm csoport
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
who egészségügyi világszervezet