A koronavírus-járvány váratlan hatása: sok vállalat iskolázta be a munkavállalókat
Gazdaság

A koronavírus-járvány váratlan hatása: sok vállalat iskolázta be a munkavállalókat

Portfolio
„Amit a koronavírus okozta gazdasági válságból tanultunk többek között az az, hogy senki sem ülhet nyugodtan a babérjain, alkalmazkodni kell a folyamatosan változó környezethez” – mondta a Portfolio-nak Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Executive programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja. A szakember kitért arra is, hogy nagyon sok cég meglátta a lehetőséget a nehéz helyzetben, tavaly ősszel például jelentősen nőtt a szakirányú továbbképzésre jelentkezők száma: Fehér szerint sok munkaadó döntött úgy, hogy beiskolázza a munkavállalókat, hiszen ez béren kívüli juttatásként is felfogható, ráadásul a cég és a dolgozó is profitál belőle.

A koronavírus okozta válság gazdasági hatása iparáganként és vállalatonként változó és több tényezőtől függ. Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Executive programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja szerint azok a cégek tudnak a leggyorsabban talpra állni, akik nagyon gyorsan reagáltak a helyzetre, nem a kivárásra, túlélésre játszottak, hanem cselekedtek: fejlesztésbe kezdtek, nagy hangsúlyt fektettek a digitalizációra, nem elbocsátottak, hanem motiválták a munkavállalókat.

Amire a Covid-19 rávilágított, hogy senki sem üldögélhet a babérjain, én, mint oktató sem, de a diákok, munkavállalók, munkaadók sem

– mondta, hozzátéve, nagyon gyorsan változik minden, és aki talpon akar maradni, annak tartani kell a lépést. Fehér szerint a mostani válsághoz hasonlót még senki sem tapasztalt, a koronavírus okozta gazdasági krízis egész más természetű, mint a 2008-as világválság.

"Óriási piaci átrendeződésnek vagyunk most a szemtanúi: azok a cégek, amelyek már a járványhelyzet előtt is sokat fektettek a digitalizációba, most elveszítették korábbi versenyelőnyüket, hiszen a vállalatok többsége kényszerből ugyan, de 2020-ban behozta a lemaradását" – jegyezte meg a dékán, hozzátéve, a vállalatok jelentős része fektetett a munkavállalók képzésébe is, ezt a Corvinus is tapasztalta, 2020-ban ugyanis nőtt a szakirányú továbbképzésre jelentkezők száma.

Szüksége van a cégeknek naprakész, gyorsan hasznosítható tudásra

Fehér Péter szerint a megnövekedett jelentkezőszám egyik magyarázata az lehet, hogy sok cég afféle béren kívüli juttatásként iskolázta be a munkavállalókat. A Budapesti Corvinus Egyetemen a szakirányú továbbképzésen részt vevő hallgatók aránya jelentősen nem változott, 2020-ban is nagyjából 50 százalékuknak a munkahelye finanszírozta a képzés költségeit. Fehér szerint

a szakirányú továbbképzés jó befektetés: minden egyes szakirányon azonnal reagálnak a piacot érintő változásokra, és gyorsan alkalmazható megoldásokat kínálnak.

"A hallgatók gyakorlatilag mind szakmabeliek, egy erős szakmai közösségről van szó, akik valós problémákra keresnek megoldást, és a tanultakat akár a következő héten ki tudják próbálni a munkahelyükön, a következő képzési alkalom során pedig már be tudnak számolni a tapasztalatokról”- magyarázta a dékán.

A képzési idő legalább 2, legfeljebb 4 félév,  legalább alapfokozatú diplomával, illetve a korábbi rendszer szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű végzettséggel lehet jelentkezni, és tulajdonképpen a korábbi tanulmányokra épülő, gyakorlatorientált specializációt nyújt.

Markánsan megjelentek a Covid okozta változások a képzés során

2020 őszén indult a vállalati belső és vezetői coach képzés, amit óriási érdeklődés övezett, magas a túljelentkezés. Fehér szerint ennek hátterében az állhat, hogy a járványhelyzet következtében nagyon átalakult a vezetők szerepe, nagyon meghatározóak lettek a szervezetet érintő humánkérdések.

Szintén nagyon keresett a kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász képzés, aminek oka részben az lehet, hogy a cégek egy része felismerte, hogy a gazdasági nehézségek közepette sem szabad elhanyagolni az innovációt, a fejlesztést.

Ha egy vállalat életben akar maradni, sőt, versenyelőnyre szeretne szert tenni, akkor most kell felkészülnie arra, hogy mit fog másképp csinálni a válságidőszak után, ebben ez a képzés segítséget tud nyújtani

– mondta Fehér Péter. Reagálva az aktuális piaci helyzetre, 2021. őszén indul az adatvezérelt ellátásilánc-menedzsment képzés.

Kiderült az elmúlt másfél év során, hogy nézőpontváltásra van szükség. Az ellátásilánc-menedzsment akkor sikeres, ha a legfrissebb technológiákkal és megfelelő adatbázisokkal dolgozik, bizonyos esetekben az adatokra támaszkodva szükséges döntéseket hozni, ami sok vállalatnál még nem jellemző, de ezen dolgozni kell” – mondta Fehér Péter.

Szeptemberben indul először a nemzetközi projektmenedzser képzés is, amelynek célja a Project Management Institute nonprofit szervezet együttműködésével olyan projektmenedzserek képzése, akik képesek a XXI. századi kihívásoknak megfelelve nemzetközi hagyományos és virtuális közegben közepes komplexitású projekteket önállóan vezetni.

A képzés során a hallgatók gyakorló szakemberektől tanulhatnak, a tanult ismereteket ők maguk is nagyon gyorsan tudják alkalmazni

– jegyezte meg a dékán, hozzátéve, ez a képzés angol nyelven indul, hiszen nagyon sok olyan középvállalat van, amelyek egyre aktívabbak a környező országokban is, jelentős nemzetközi üzleti kapcsolattal rendelkeznek, ezért egyre fontosabb, hogy a munkatársaiknak se legyen idegen a nemzetközi környezet.

A koronavírus-járványt a turisztikai és vendéglátószektor nagyon megszenvedte. A turisztikai fejlesztési menedzser/szakközgazdász képzés során nagy hangsúlyt kap majd, hogyan lehet a szektort újraindítani, mit lehetett tanulni az elmúlt másfél évből, mit lehetne máshogy csinálni, modern, piacképes és globálisan használható tudást nyújtanak majd a hallgatóknak.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Budapesti Corvinus Egyetem

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
erdogan irakban