dollar penz bankjegy 100
Gazdaság

Durván odacsapott bolgár oligarcháknak Amerika a korrupció miatt

Portfolio
Elsősorban korrupciós vádak és kormányzati döntések magánérdekek miatti befolyásolása miatt azonnali vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el amerikai hatóságok szerda este három közismert bolgár oligarcha, illetve ismert üzletember ellen. Az ún. Magnitzky-törvény alapján született fellépésről még az illetékes amerikai hatóság is elismeri, hogy ez volt a valaha kirótt legnagyobb egynapi szankció, hiszen a három magánszemély 64 üzleti érdekeltségére is vonatkozik a blokkolás és további négy személy ellen beutazási tilalmat is elrendeltek.

A lépés a július 11-i bolgár parlamenti választások előtt született és a szankciós közlemény részletesen ismerteti, hogy milyen indokok miatt hozták meg a döntést az amerikai hatóságok azután, hogy tavaly nagy korrupcióellenes tüntetések zajlottak az országban és Bojko Boriszov kormányfő is elbukott az idén áprilisi választásokon, amely alapján nem tudtak kormányt alakítani a politikai pártok (ezért lesz újabb választás).

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök kontrolljával foglalkozó irodája (OFAC) három magánszemélyt és a hozzájuk kötődő céghálózatot részletesen bemutatja, őket érinti tehát az amerikai vagyonbefagyasztás, az amerikai pénzügyi rendszerben való blokkolásuk, illetve az, hogy amerikai állampolgárok nem üzletelhetnek velük.

A három magánszemély között az egyik legismertebb bolgár oligarcha, Vassil Kroumov Bojkov szerepel az első helyen, akinek azt „írják a számlájára” az amerikaiak, hogy számos bolgár kormányzati és intézményi vezetőt lefizetett (például szerencsejáték engedélyek ügyében), és olyan politikusokat is támogatott, akik utat akartak nyitni az orosz politikai vezetésnek, hogy befolyásolni tudják a bolgár politikát. Bojkov tavaly elmenekült a korrupciós vádak elől Dubajba.

A második a listán Delyan Slavchev Peevski, aki volt bolgár parlamenti képviselő is, jelenleg pedig egy befolyásos médiamogul,a kin az amerikaiak szerint rendszeresen korrupciós bűncselekményekben vett részt és negatívan befolyásolta a 2019-es bolgár önkormányzati választásokat is.

Peevski szorosan együttműködött a listán harmadik helyen szereplő Ilko Dimitrov Zhelyazkovval, aki korábbi nemzetbiztonsági vezetői múltja után most a hírszerző eszközök felügyeletének vezetője és közben Peevski őt használta a bolgár tartózkodási programmal kapcsolatos visszaélések kivitelezésére és számos kormányzati tisztviselőt is lefizetett információk és a hűség fenntartása érdekében. Zhelyazkov egy esetben egy bolgár minisztert is megzsarolt a legfőbb ügyészen keresztül, hogy ha nem engedelmeskedik neki egy kinevezési ügyben.

A fentivel párhuzamosan kiadott közleményben az amerikai külügyminisztérium további magánszemélyek és családtagjaik beutazását is megtiltotta az Egyesült Államokba, mert azzal vádolják őket, hogy ők is részt vettek korrupciós bűncselekményekben.

Az amerikai fellépés azért is pikáns, mert mindez egy NATO- és EU-tagállammal szemben történt és a bolgár jogállamiság leépülését, a maffiaszerű állami működést az Európai Bizottság időnkénti kritikák mellett gyakorlatilag elnézte az elmúlt években.

Még 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárást sem indított az ország ellen, pedig ezt a Bizottság 2017-2018-ban Lengyelország és Magyarország ellen ezt megtette. Bojko Boriszov bolgár kormányfő az Európai Néppárt színeiben politizált, amelyben vezető brüsszeli döntéshozók is ülnek (2019-ig Jean-Claude Juncker, utána Ursula von der Leyen bizottsági elnökök, illetve Angela Merkel német kancellár és a CDU/CSU pártszövetség is EPP-s), és talán ez is adott védelmet az országnak és Boriszovnak, hogy Brüsszelben elnézzék az otthoni korrupciós ügyeket.

Amerika azonban a Biden-vezetés mellett, az orosz befolyás újbóli erősödésétől tartva, a közelgő újabb bolgár parlamenti választások előtt azonban ezt nem nézte tovább. A Reuters egyébként azt írja, hogy az ideiglenes bolgár kormányfőt, Stefan Yanevet a lépés előtt telefonon értesítette Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár, maga a bolgár külügyminisztérium pedig egy szűkszavú közleményben továbbra is azt bizonygatta, hogy a korrupció elleni küzdelmet és a szövetségesi rendszerhez tartozást nagyon fontosnak tartja továbbra is.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-885294108
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
berlin
szennyvíz
sörök
pleschinger gyula
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus covid-19