Koronavírus: terjed a delta variáns, komoly fejtörést okozhat még

Portfolio
A világon már több mint 178,4 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladja 3,86 millió főt a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A világ közben a delta variáns miatt aggódik, szakemberek szerint ez a vírusmutáció hozhatja el a negyedik hullámot, ha nem lesz mihamarabb nyájimmunitás, amit az oltásokkal lehetne a leghamarabb elérni.

Törökországban feloldják a kijárási tilalmat

Törökországban július 1-től tovább enyhítenek az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken, és feloldanak minden kijárási tilalmat, valamint korlátozást - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján.

A mostani intézkedéscsomag a május közepén megkezdett fokozatos enyhítés harmadik fázisa. Jelenleg hétköznapokon és szombaton 22 órától éjszakai kijárási tilalom, vasárnap napközben pedig kijárási korlátozás van érvényben, amelynek keretében a lakosok csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

A kijárási tilalom és korlátozás eltörlésével a belföldi közlekedés is szabaddá válik majd. Július elsejétől a 65 év felettiek és a 18 év alattiak újból használhatják a tömegközlekedést, illetve az állami intézmények is visszaállnak a normál munkamenetre.

A maszkviselés közterületen továbbra is mindenhol kötelező. A török kormányzat először április 13-án, a ramadán, az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től "teljes lezárást" rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak. A fokozatos enyhítés május 17-én kezdődött.

Törökországban a járványügyi adatok az utóbbi két hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett járt, május 20. óta már 10 ezer alatt alakul, csaknem három hete pedig ötezer és hétezer között stagnál. A betegség halálos áldozatainak száma naponta továbbra is folyamatosan csökken. A halálesetek száma április 30-án volt a legtöbb, azon a napon 394 török hunyt el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Múlt szombaton 51, vasárnap 64, hétfőn pedig ismét 51 halálos áldozatot követelt a járvány.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 203 ezer, míg a másodikat 14 millió 495 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

(MTI)

Indiában fokozatosan enyhül a járvány, oltási rekord született

Indiában fokozatosan enyhül a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapról hétfőre három hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új fertőződések száma, egyúttal rekordot állítottak fel: hétfőn hétmillió embert oltottak be.  

A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek napi száma tavasz folyamán többször is átlépte a 400 ezret, majd május vége felé töretlenül csökkenni kezdett, és most hétfőre alig több mint 53 ezer esetet jegyeztek fel. 

Ami az oltási programot illeti, az indiai kormány június elején bejelentette, hogy felvásárolja az összes belföldi vakcina 75 százalékát, és ingyen szétosztja a tagállamok között. A korábbi oltási rekord április 5-én született, de akkor csak 4,5 millió embert oltottak be, utána pedig visszaesett a szám hárommillió alá.

Szakértők szerint Indiában naponta 10 millió embert kellene beoltani ahhoz, hogy teljesüljön a kormány célja, miszerint decemberre 950 millió felnőtt lesz védett. Jelenleg a lakosságnak csupán alig 5 százaléka - 65 millió ember - kapott két oltást.

Az indiai oltási kampány helyileg gyártott - brit-svéd fejlesztésű - AstraZeneca-vakcinával és a helyileg fejlesztett és gyártott Covaxinnal folyik, a kormány ugyanakkor fel akarja futtatni az importot, egyebek közt az amerikai-német Pfizer/BioNTech-vakcinából próbál vásárolni. (MTI)

Mától korlátozás nélkül lehet Magyarországról Spanyolországba utazni

Spanyolország döntése alapján Magyarország mától lekerült a kockázatos országok listájáról, így mostantól a Budapestről és Debrecenből induló spanyol úti célokra korlátozás nélkül utazhatnak a látogatók, így újabb karanténmentes lehetőségekkel bővül a Wizz Air kínálata.

Mától korlátozás nélkül lehet Magyarországról Spanyolországba utazni

Franciaországban ismét lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Franciaországban június 30-tól álló közönséggel is engedélyezett koncertek rendezése, július 9-től pedig kinyithatnak a diszkók - jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot kulturális miniszter.

A koronavírus-járvány miatt 15 hónapig tartó leállás után a kormány úgy döntött, hogy "június 30-től ismét lehet álló közönséggel koncertet rendezni, zárt helyeken 75 százalékos, szabadtérben 100 százalékos kihasználtsággal" - mondta a tárcavezető a zenei ágazat képviselőivel az elnöki hivatalban tartott egyeztetést követően.

Oltási igazolás vagy pedig negatív PCR- vagy antigén teszt bemutatása csak az ezer főnél nagyobb rendezvényen szükséges - emlékeztetett a miniszter. Azokon a rendezvényeken, ahol oltási igazolást vagy negatív tesztet kell bemutatni, a maszkviselés nem kötelező, de ajánlott - tette hozzá.

A szűrés továbbra is mindenki számára ingyenes a rendelőintézetekben vagy a gyógyszertárakban, és a koncertek szervezői a bejáratoknál ingyenes tesztelőhelyeket állíthatnak fel azok számára, akik igazolás nélkül érkeznek - hangsúlyozta Roselyne Bachelot.

Franciaországban hétfő este tartják a Zene Ünnepét a köztereken, ahol bárki felléphet, s alkalmi bárok és éttermek felállítása is engedélyezett a zenei események közelében.

A diszkók július 9-én nyithatnak ki újra, a belépéshez kötelező lesz oltási igazolás vagy negatív teszt bemutatása. A szórakozóhelyek 75 százalékos kihasználtsággal működhetnek zárt térben, de maszkot nem kell viselni. A szabadtéri táncos helyek 100 százalékos kihasználtsággal működhetnek.

Franciaországban mintegy 1600 éjszakai szórakozóhely működik, amelyek közül 152 idén márciusban végleg bezárt, s a szektor képviselői szerint a diszkók negyede nem fog tudni kinyitni, miután az egészségbiztonsági előírásokat, elsősorban a szellőztetést illetően, nem tudja megoldani. Az ágazat egyébként 30 ezer embernek biztosít munkát.

Május 29-én tartották ötezer fő részvételével az első franciaországi tesztkoncertet Párizsban annak felmérésére, hogy mekkora a koronavírus terjedésénekkockázata a kulturális rendezvényeken. Az Indochine nevű francia rockzenekar élő koncertjén a Bercy sportcsarnokban a résztvevők szájmaszkban, de távolságtartás nélkül táncoltak csaknem két órán át.

A járványügyi mutatók a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, s vasárnap már csak 1815 új esetet jelentettek, a pozitív tesztek aránya 1 százalék, a koronavírus szövődményeiben 14-en vesztették életüket.

A kórházban ápoltak száma az elmúlt héten 15 százalékkal csökkent, jelenleg 10 ezer, közülük 1700-an vannak intenzív osztályon.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának csaknem fele, 32 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 18 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

(MTI)

Egyre nagyobb fenyegetést jelent a delta variáns Európában

Az Egyesült Királyságot sújtó delta koronavírus-variáns Portugáliában is uralkodóvá vált, valamint Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is megjelent, ami arra késztette az európai egészségügyi tisztviselőket, hogy figyelmeztessenek: további intézkedésekre van szükség a terjedés lassítása érdekében.

Egyre nagyobb fenyegetést jelent a delta variáns Európában

Horvátországban várhatóan nem tudják beoltani a lakosság felét június végig

Csökkent az oltakozási hajlandóság Horvátországban, így várhatóan nem teljesül a kormány terve, hogy június végig beoltsák a lakosság felét - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

Horvátországban várhatóan nem tudják beoltani a lakosság felét június végig

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca azok számára, akik már megkapták a Covid-19 elleni vakcinát, de az antitestszámuk elégtelen szintre csökkent - írta a Moszkovszkij Komszomolec című napilap hétfőn, amikor az új fertőzöttek száma már negyedszer haladta meg a 17 ezret Oroszországban.

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca

Ukrajnában tovább lassult a járvány terjedése

Ukrajnában az elmúlt öt napban folyamatosan lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre már alig több mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent, az elmúlt napban 16 volt, nyolccal kevesebb az előző napinál.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 323 új esettel 2 229 846-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 150-nel kevesebb a megelőző napiénál. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Ukrajnában most tartják az ortodox naptár szerint a Szentháromság ünnepét, emiatt a hétvége után még hétfőn is munkaszüneti nap van. A halálos áldozatok száma is folyamatosan csökkent az elmúlt napokban: hétfőre 16-an hunytak el, míg az előző napban 24-en, az azt megelőzőben pedig 40-en. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 032-re emelkedett.

Eddig 2 152 140-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hétszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent 370-nel, 25 674-re. Kórházba most kevesebb, 375 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 544 volt. A legtöbb új beteget, 95-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Rekordszámú koronavírus elleni oltást adtak be az országban az elmúlt héten, azaz június 14-20. között - írta az Ukrajinszka Pravda a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai alapján. A hírportál hozzátette, hogy az első és a második dózist is ezen a héten vették fel az oltási kampány február 24-i kezdete óta egy hét alatt a legtöbben. Összesen 376 993 oltást adtak be a hét nap alatt, ebből első dózist 246 339, másodikat 121 654 embernek. Háromféle oltóanyagot használtak: AstraZeneca, Sinovac és Pfizer vakcinát.

Az egészségügyi minisztérium tájokoztatása szerint vasárnap viszont mindössze 4390 embert oltottak be az országban. Az oltási kampány kezdete óta eddig Ukrajnában 1 726 042-en kapták meg valamely védőoltás első, 360 452-en a második dózisát is. (MTI)

Minden második német kapott már legalább egy adag oltást

Átlépte az 50 százalékot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen legalább egy adag védőoltással rendelkezők aránya Németországban, a teljes oltással rendelkezőké pedig 30 százalék fölé emelkedett.

A szövetségi kormány legutóbbi összesítése szerint péntekig a lakosság 50,6 százaléka - 42 065 100 ember - kapott legalább egy oltást a Covid-19 ellen.

Teljes oltással a lakosság 30,4 százaléka - 25 301 843 ember - rendelkezik.

Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi a többi között, hogy míg májusban egész hónapban hatszor, júniusban péntekig - a hónap 18. napjáig - nyolcszor haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott oltások száma.

A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 806 673 adagot adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is többet.

A vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztekkel.

A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb 2020. augusztus 10-én volt 500 alatt, akkor 436 lelet volt pozitív.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 722 327 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 10 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 395-re emelkedett.

Az adatok azt jelzik, hogy 2020 nyara után az idei nyáron sem lesz szükség a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségére.

Ugyanakkor szakemberek aggodalommal szemlélik a Delta nevű, B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat előretörését. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint a 22. héten - május 31. és június 6. között - 6,2 százalék volt a Delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2 teszt leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

Lothar Wieler, az intézet vezetője pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte: a Delta egész biztosan kiszorítja a többi vírusváltozatot, a kérdés csak az, hogy mikor.

Az új variáns ellen egy adag oltás nem nyújt erős védelmet, ezért egy újabb, negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie - mondta. (MTI)

Koronavírus: Lehetnek nézők a tokiói olimpián, de csak korlátozott számban

Az olimpia szervezői a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történő egyeztetés után jelentették be hétfőn, hogy részt vehetnek japán szurkolók is a július 23-án kezdődő játékokon, de csak korlátozott számban.

Koronavírus: Lehetnek nézők a tokiói olimpián, de csak korlátozott számban

Rémhírterjesztéssel vádol egy férfit az ügyészség

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020 november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, amely alkalmas volt a koronavírus elleni védekezés akadályozására - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádirat szerint, a férfi, "A választás szabadsága" címmel saját internetes oldalán egy írást jelentetett meg, amelyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte - tartalmazza a közlemény.

A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be - idézik fel.

Emlékeztetnek arra: a kormány 2020 november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon.

Ebben a helyzetben a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek. A hatóságok tevékenységét a "vírusbizniszben való részvételnek" minősítette.

Sőt - folytatják -, a vádlott a célját el is érte, mert az oldalon sokan hozzászóltak írásához, illetve a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, továbbá több százan meg is osztották az írást.

A különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntette 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bűntethető. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat - írják.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik - olvasható a közleményben. Sajtóértesülések szerint a vádlott Gődény György, a vírusszkeptikus hangadó. (MTI)

Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával beoltott magyarok

Nincs hivatalos eljárás Magyarországon arra az esetre, hogy kaphat-e valaki harmadik oltást, ha a szervezetében két oltás után sem alakul ki a koronavírussal szembeni védettség az antitest vizsgálat alapján. A háziorvosok pedig megosztottak ebben a kérdésben. Volt olyan páciens azonban, aki fogta magát és kiutazott Romániába, hogy Pfizer-oltást kapjon és sikerült is neki – írja a 24.hu cikkében.

Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával beoltott magyarok

Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a halottak száma a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a százezer lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében meghalt betegek száma - közölte az adatokat a montenegrói közszolgálati televízió a hétfő reggeli híradójában.

A közzétett adatok szerint százezer lakosra Boszniában 267, Észak-Macedóniában 263, Montenegróban pedig 255 halott jut. Szlovéniában 212, Horvátországban 200, Koszovóban 125, Szerbiában 100, Albániában pedig 85 koronavírus-fertőzésbe belehalt ember jut százezer lakosra.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre hatvannal 715 753-ra, Koszovóban nyolccal 107 180-ra, Észak-Macedóniában szintén nyolccal 155 625-re, Montenegróban hússzal 100 075-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 204 468-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7001-re, Koszovóban eggyel 2256-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9398-ra emelkedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5475, illetve 1611 maradt. (MTI)

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

Ma a hétvégi összesített adatok közlésére került sor, mivel már külön nem érkeznek adatok ezekre a napokra: a hétvégén összesen 202 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 beteg, így az elhunytak száma 29 959 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 735 574 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 42 097 főre csökkent. Jelenleg 275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 411 431 fő, közülük 4 491 113 fő már a második oltását is megkapta.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

Tovább mutálódott a veszélyes delta variáns, folynak a vizsgálatok

A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta - írta hétfőn a The Hindustan Times című napilap.

Tovább mutálódott a veszélyes delta variáns, folynak a vizsgálatok

Figyelmeztette az oltáselleneseket a professzor: meg fognak fertőződni, az idei nyár nem lesz olyan kedvező

Aki beoltatta magát, élvezze, hogy visszakapta az életét. Aki viszont nem, az előbb-utóbb meg fog fertőződni, és ha beteg lesz, csak saját magát hibáztathatja érte – mondta Rusvai Miklós virológus a Blikknek.

Figyelmeztette az oltáselleneseket a professzor: meg fognak fertőződni, az idei nyár nem lesz olyan kedvező

Már közel 180 millióan fertőződtek meg a koronavírus-járványban

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 541 889 fertőzött volt eddig a napig, és 601 826-an haltak meg.

Franciaországban 5 819 088 fertőzöttet és 110 900  halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 646 068 a fertőzöttek száma, és 128 240-en haltak meg a betegségben. Spanyolországban 3 757 442 fertőzöttet és 80 652  halálos áldozatot regisztráltak.  Németországban 3 730 126 a fertőzöttek száma, 90 400  a halottaké. Lengyelországban 2 878 767 fertőzöttet és 74 828  halálesetet tartanak nyilván. Olaszországban 4 252 976  fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 270. Törökországban 5 370 299 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 185 .

Indiában 29 881 772 fertőzöttet és 386 708 halálos áldozatot jegyeztek fel. Oroszországban 5 255 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 127 206 -ra emelkedett.  Iránban 3 095 135 fertőzöttről tudnak és 82 965 halottról.

Brazíliában 17 927 928  fertőzöttről és 501 825  halálos áldozatról tudni.  Argentínában 4 268 789 a fertőzöttek és  89 043 a halottak száma. Kolumbiában 3 945 166 a fertőzöttek, és 99 934 a halottak száma. (MTI)

Címlapkép: Elif Ozturk Ozgoncu/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF