matolcsygyorgy
Gazdaság

Matolcsy György figyelmeztetése és a költségvetési alkoholizmus visszatérése

Inflációs félelmek. Pénzpiaci kockázatok. Pénzügyi támadás. Ezek azok a szavak, amelyeket sosem szeretne hallani senki egy jegybankelnöktől. Matolcsy György szokatlan figyelmeztetést küldött, hogy a következő évek legfontosabb kifejezései ne a költségvetési alkoholizmus, az elszálló infláció és az ár-bér spirál legyenek.

Már mindenki azt hitte, hogy nem lehet fokozni a feszültséget a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi ülése előtt, amikor megjelent Matolcsy György jegybankelnök cikke. Az MNB vezetője olyan pontosan írja le a magyar makrogazdasági helyzetet, amin a londoni elemzők is csak csettintenek. Meglepően kemény szavakat használ és nyíltan írja le gondolatait, hiszen jegybankelnökök legfeljebb a fiskális fegyelem fontosságára hívják fel a figyelmet, de sosem fogalmaznak úgy, hogy ez „az infláció költségvetése”. Hogy megértsük, mi vezetett ehhez a meglepő cikkhez, egészen a két hónappal ezelőtti meglepetésig kell visszamennünk az időben.

Mégpedig ahhoz, amikor a Költségvetési Tanács a büdzsé tervezésekor nekiment az éppen alakuló 2022-es költségvetésnek. A KT a deficit mielőbbi csökkentését szorgalmazta, miután a gazdaság idén maga mögött hagyja a koronavírus-válság nyomait. Azonban a kormány a konvergenciaprogramban azzal érvelt, hogy a magyar gazdaságban még évekig negatív lehet a kibocsátási rés, ami ösztönzést tesz szükségessé. Jól megnézve azonban az előrejelzést, illetve a költségvetés készítéséig még beérkező gazdasági adatokat és bejelentéseket, könnyen lehet az az érzésünk, hogy nem a kibocsátási rés, hanem a választási év a fő szempont.

Az adatok mindeközben azt is mutatták, hogy egyre inkább erősödtek a globális és a hazai inflációs kockázatok is. Kiderült az is, hogy a magyar gazdaságot kevésbé viselte meg a járvány második és harmadik hulláma, mint ahogy mindenki várta, így Kovács Árpád, a KT elnöke a Portfolio-n megjelent cikkében amellett érvelt, hogy vissza kell vágni a deficitet. Ilyet utoljára 2013-ban kért a tanács. "Az ösztönző intézkedések a gazdaság túlfűtöttségét eredményezhetik, növelve az inflációs nyomást és veszélyeztetve a külgazdasági egyensúlyt" - írta Kovács Árpád.

A fenti előzmények ellenére persze kérdőjelek bőven merülnek fel a jegybankelnök értékelésével kapcsolatban:

  • Úgy kell-e beszélnie egy jegybankelnöknek, mint egy londoni elemzőnek?
  • Nem fűti-e az inflációs várakozásokat, ha a jegybankelnök nyíltan arról beszél, hogy magas inflációt vár?
  • A mostani magas inflációban mekkora monetáris politika (a cikk által nem taglalt) felelőssége?
  • Ha a monetáris politika felelősségi körébe tartozik az árstabilitás elérése és fenntartása, akkor a jegybankelnök miért csak a tőle független fiskális politika tennivalóit elemzi?
  • Nem lett volna-e szerencsésebb, ha megvárja vele a kamatdöntést, hogy esetleg a gazdasági szereplők is láthassák, mennyire elkötelezett a jegybank az infláció letörésére?
  • Milyen, a közvélemény által nem ismert okai lehetnek a monetáris politika hirtelen fordulatának?

Mindezen kérdőjelek ellenére az nem csoda, ha ebben a helyzetben Matolcsy aggódik az infláció miatt, különösen, hogy az elmúlt napokban is olyan intézkedésekről hallhattunk, amelyek tovább hevítik a magyar gazdaságot – habár kétségtelen, hogy nála van az infláció letörésének legfőbb eszköze, a kamatok megemelése. De ne csináljunk úgy, mintha nem a választásról szólna a következő évi költségvetés. Ilyenkor hiányt csökkenteni bármilyen kormánytól bátor lépés lenne. A 600 milliárdos szja-visszatérítés meg a 200 ezres minimálbér terve azonban olyan dolgok, amelyek önmagukban is olajat öntenek az inflációs tűzre, amikor az már nagy lángon ég. Mindenesetre a napnál is világosabbá vált, hogy a döntéshozók között olyan feszültség húzódik, amire Matolcsy elnökségének kezdete óta nem volt példa.

Matolcsy fő feladata pedig most az lenne, hogy az idei évben a jegybanki cél (és talán a célsáv) felett alakuló inflációt mielőbb visszakormányozza a 3%-os szintre. Ehhez meg is kezdi a kamatok emelését, de előtte megüzente a kormánynak, hogy egyedül nem fogja tudni elérni az inflációs célt. "Ha a pénzpiacok a két számjegyű GDP-növekedéssel járó idei második negyedéves újraindítás után úgy ítélik meg, hogy a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatatlan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot" – fogalmazott Matolcsy. Ilyet leginkább a londoni elemzők kommentárjaiban olvashatunk, éppen azon sorok előtt, amikor kijelölik a forint gyengülésére játszó pozíció felvételének célárfolyamát, illetve megemlítik, hogy a jegybaki kamatok gyors emelése válhat ilyenkor szükségessé.

Matolcsy a kamatok kérdését azonban feltűnően kerülte, a szándéka és célja is teljesen más volt. Azt akarta elmondani, hogy az Európai Unió legnagyobb pénzromlással sújtott országában egyedül nem fogja tudni legyőzni az inflációt, főképp, ha a költségvetési politika még lökést is ad neki. Tegyük hozzá, a magyar infláció most nem azért rekorder, mert a költségvetés őrült módon költekezik, sokkal több köze van ennek ahhoz, hogy a gazdaságpolitika szereplői csak a koronavírus-válság küszöbén ismerték fel, hogy sem árstabilitási, sem stabilitási célokat nem szolgál a végletekig húzott magas nyomású gazdaság koncepciója (ami végül a válsággal karöltve új mélypontra lökte a forintot).

Az MNB egyébként most a kamat belengetett emelésénél már drasztikusabb lépést is tett, ami nem más, mint a Növekedési Hitelprogram leállítása, amely csaknem egy évtizede biztosít extrém olcsó forrást a vállalkozásoknak. A program gyors kivezetése könnyen lehet, hogy éppen olyan hatással járhatna, mint ami ellen éppen létrejött: ez pedig nem más, mint a hitelezés durva leállása (credit crunch). Valószínűleg nem fogjuk megtudni, mit okozna a program teljes leállítása, hiszen a kormány (újabb bizonyítékát nyújtva a gazdaságpolitikai ágak közötti feszültségnek) már létre is hozta az NHP kompenzációjára szolgáló Széchenyi kártya Go!-t, hogy az olcsó hitelkínálatot biztosítsa – immár állami kamatkockázatra. 

Ha azt akarjuk, hogy a magyar gazdaság erős legyen, akkor be kell látni, hogy válság előtti években alkalmazott magas nyomású gazdaság koncepciója elérte a határait Magyarországon. Nem lehet a végtelenségig nyomni a gázpedált. A válság után (vagyis 2022-ben) a költségvetési hiánynak érdemben ereszkedni kell, miközben éppen most meg kell kezdeni a monetáris szigorítási ciklust, hogy az infláció visszasüllyedjen a jegybanki célra. Mindkettő érdemben visszafogja a GDP-bővülést.

A gazdaság növekedése ugyanis nemcsak a kormányon múlik, mint ahogy az infláció alakulása sem csak az MNB-n, éppen ezért kell megtalálni az egyensúlyt, ami láthatóan most nem sikerül a fiskális és a monetáris politikai döntéshozóknak.

Ha nem oldják fel az ellentétet, akkor a magas áremelkedés ellen gyorsan növekvő kamatok is visszafogják majd a gazdaságot. Még egyáltalán nem késő lépni, hogy az immár egy évtizede száműzött fiskális alkoholizmus és az elszálló infláció párosa ne térhessen vissza Magyarországra. Ellenkező esetben a kanyarban előzés helyett a kigyorsításnál nagyot fogunk fékezni, és olyan piaci volatilitásra kell felkészülni, mint azokban az országokban, ahol a jegybank és a költségvetés ősellenségek.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246460 (6)
pfizer vakcina oltás
irak
sirogyerek
kína usa háború
continental feelit ipari érzékelő

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat