Budapest Corvinus Egyetem diákok hallgatók felsőoktatás
Gazdaság

Több mint négyszázezret is kereshet egy frissdiplomás – Nem mindegy, melyik egyetemre megy a gyerek

Portfolio
Magyarországon az iskolai végzettség jelentősen befolyásolja azt, kinek milyen lehetőségei vannak a munkaerőpiacon. A tanulás jó befektetésnek számít, a foglalkoztatottsági esélyek és a keresetek szempontjából sem mindegy azonban, hogy milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki: óriási különbség mutatkozik ugyanis a különböző felsőoktatási intézményekben végzettek kezdő bére között.

Magyarországon a foglalkoztattak iskolai végzettsége alapvetően befolyásolja a munkavállalási, elhelyezkedési lehetőségeket, ezt a KSH Magyarország 2019 című kiadványa is megerősíti: 2019-ben is változatlan: a legfeljebb alapfokú végzettségűek foglalkoztatási aránya (39,4%) megegyezett az előző évivel, a középfokúaké (74,8%) jelentősen, a felsőfokú végzettségűeké (85,2%) kismértékben nőtt. 

Ugyanakkor az sem mindegy, milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki. Ezt alátámasztja a Budapesti Corvinus Egyetem kutatása is, amely a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai alapján  arra az eredményre jutott, hogy egy gazdasági szakon végzett corvinusos hallgató egy teljes karrierút alatt várhatón nettó 340 millió forint összkeresetre számíthat, ami 110 millió forinttal több, mint az azonos szakokon végzettek országos átlaga.

A volt egyetemi hallgatók átlagos bruttó keresetével és munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatos adatokat bárki meg tudja nézni: az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése menüpontban érhető el (AAE). Tulajdonképpen a Felsőoktatási Információs Rendszerben (FIR) tárolt egyéni szintű adatokhoz kapcsolnak anonim módon más államigazgatási rendszerekben (például Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Diákhitel Központ Zrt.) tárolt tényadatokat. Ez alapján a 2017-’18-as tanévben, gazdaságtudományi területen alapfokú diplomát szerzők bruttó átlagjövedelme 356 766 forint, és átlagosan 1,39 hónap alatt találtak munkát az egyetem elvégzése után.

"A Budapesti Corvinus Egyetemen gazdaságtudományi területen végzett alapszakos hallgatók kezdő átlagjövedelme jóval magasabb az átlagnál, 462 440 forint, és átlagosan kevesebb, mint egy hónap alatt találnak is munkát a hallgatók" – mondta a Portfolio-nak Piross Antal, az egyetem szenior elemző munkatársa, aki Huber Tamara szenior piackutatóval elemezte a DPR AAE 2020 adatait.

A DPR AAE adatai alapján azok, akik a 2011-2012-es tanévben végeztek, átlagosan bruttó havi 515 714 forintot kerestek a 2019-es évben, a Corvinuson végzettek ehhez képest bruttó 738 088 forintot vittek havonta haza.

gazdtudomany
A DPR AAE adatai alapján azok, akik a 2011-2012-es tanévben végeztek, átlagosan bruttó havi 515 714 forintot kerestek a 2019-es évben.

Azaz az alapszak elvégzése után hét évvel a gazdasági szakok átlagához képest már bruttó 220 ezer forint, vagyis nagyjából nettó 145 ezer forint havi kereseti előnyt ad a Corvinus diploma

– jegyezte meg Huber Tamara, hozzátéve, a tendencia megegyezik a társadalomtudományi terület esetén is. Ez esetben, ha a 2011-2012-es tanévben végzettek adatait vesszük szemügyre, akkor átlagosan bruttó 403 823 forintot kerestek az egykori hallgatók 2019-ben, azonban aki a Corvinuson végzett, ennél jóval többet, bruttó 623 284 forintot vihetett haza.
tarstudomany

"A 2017-2018-ban végzettek adataiból kiindulva megnéztük egészen a 2011-2012-ben diplomát szerzettek adatait, egészen pontosan azt, hogy kétévente mennyivel nőtt az országos átlagkereset és a Corvinusos hallgatók keresete és ez alapján végeztünk egy becslést. Figyelembe vettük az átlagos bérnövekedést , és - abból kiindulva, hogy átlagosan 65 éves korukig aktív munkavállalóként dolgoznak az emberek - arra jutottunk, hogy egy teljes karrier során nettó 110 millió forinttal is többet keresnek az alapszakos Corvinusos diplomával rendelkezők, mint a gazdasági szakokon végzettek országos átlaga” – mondta Piross Antal.

Felvételi előtt tehát mindenképp érdemes a diákoknak és szüleiknek megnézni a DPR AAE adatait, és a leendő egyetem kiválasztása előtt mérlegelni a rendelkezésre álló adatokat és azok alapján a lehetőségeket.

A cikk megjelenését aBudapesti Corvinus Egyetemtámogatta.

havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
havazás városban