Előfizetői tartalom

Elszálltak a nyersanyagárak, kilőttek az élelmiszerárak - Szuperciklusról beszél az MNB

Portfolio
A koronavírus-járvány első, akut szakasza után az árak nagy mértékű emelkedése volt megfigyelhető a nyersanyagok széles körénél. Az árak emelkedésében egyszerre játszott szerepet az újranyitással koncentráltan megjelenő kereslet, valamint a kínálati szűkösség, mivel a pandémia miatt leálló termelés csak nehezen tud újraindulni és bővülni - írja friss inflációs jelentésében az MNB.

Néhány termék esetében kiemelten nagy volt az áremelkedés. Az olajtermékek árai elsősorban a közlekedés és turizmus leállása miatt estek be a pandémia elején, amelyet 150-250 százalékos emelkedés követett 2020 április elejétől. Az acélárak szintén 200 százalék fölötti emelkedésében geopolitikai feszültségek (pl.: USA által korábban kivetett vámok hatása, az ausztrál-kínai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés