Koronavírus: világszerte dominánssá válik a delta-variáns, újra felélednek az aggodalmak

Portfolio
Lassan világszerte dominánssá válhat a koronavírus delta variánsa, még a magas oltottsággal rendelkező fejlett országok is aggódnak a járvány következő hullámának berobbanásától. Koronavírus híreink percről percre.

Koronavírus: hamarosen jöhet az oltás az egészen kis gyerekek számára is

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve sürgeti a Moderna és Pfizer vállalatokat, hogy végezzék el a vakcinák tesztelését a fiatal gyermekek számára.

Koronavírus: hamarosen jöhet az oltás az egészen kis gyerekek számára is

Újabb EU-s ország lépett a vakcinaszigor útjára: beoltatlanok csak teszttel utazhatnak be

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn.

Újabb EU-s ország lépett a vakcinaszigor útjára: beoltatlanok csak teszttel utazhatnak be

A Világbank pénzeli a COVAX-ot, hogy minél több embert tudjanak beoltani a földön

A Világbank és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő ellátására létrehozott COVAX program hétfőn ismertette a globális vakcinaelosztás felgyorsítását célzó pénzügyi mechanizmust. A mechanizmus lehetőséget nyújt a COVAX számára, hogy kedvező árakon nagyobb tételekre adhasson le előrendelést a vakcinagyártó cégeknél a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bankok finanszírozásával.

A Világbank pénzeli a COVAX-ot, hogy minél több embert tudjanak beoltani a földön

Újabb halálos kór ellen fejlesztenek vakcinát Karikó Katalinék

Újfajta mRNS-vakcina fejlesztésén dolgozik a német BioNTech, amely a malária ellen nyújtana védelmet – írja a CNBC.

Újabb halálos kór ellen fejlesztenek vakcinát Karikó Katalinék

Támad a delta variáns, korlátozások fenyegetnek – Hova menjünk most nyaralni?

A magyar konzuli szolgálat általánosságban továbbra sem javasolja a koronavírus világjárvány miatt a külföldi utazást, azonban nyilván rengeteg magyar élvezné a vakációt a tengerparton. A nyaralástervezés kellős közepén jelent meg a delta variáns, amely nem könnyíti meg az utazók dolgát, hiszen az egyes országok újabb és újabb intézkedéseket és korlátozásokat vezetnek be.

Támad a delta variáns, korlátozások fenyegetnek – Hova menjünk most nyaralni?

Koronavírus: újabb tartós tünetet azonosítottak a kórházban kezelteknél

A Covid-19-cel kórházban kezelt páciensek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás (magas vércukorszintes) esetek száma és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt - derül ki egy új tanulmányból.

Koronavírus: újabb tartós tünetet azonosítottak a kórházban kezelteknél

Németországban is korlátozásokat vezethetnek be az oltatlanoknak

Németország szenior politikusai komolyan fontolgatják az oltatlanokra vonatkozó szigorú korlátozások bevezetését, sőt, még a kötelező oltatást is – írja a Bloomberg.

Németországban is korlátozásokat vezethetnek be az oltatlanoknak

Franciaországban 50% felett a második körös oltottság

Franciaországban átlépte a 40 milliót azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, azaz a teljes lakosság csaknem 60 százaléka - írta a Twitteren hétfőn Emmanuel Macron államfő. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a lakosság fele, 33,2 millió ember a koronavírus elleni oltásnak már mindkét dózisát felvette.

A köztársasági elnök üdvözölte, hogy a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően az elmúlt két hétben 4 millióan kérték az oltást.

A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék az oltás első adagját a 67 millió lakosú országban. 

"Csak együtt győzhetjük le a vírust. Folytatjuk" - írta a köztársasági elnök, miközben egyre több tüntetés szerveződik országszerte az ellen, hogy a kormány bevezeti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben. 

Az ezt előíró törvényjavaslatot hétfőre virradó éjjel fogadta el véglegesen a parlament. Augusztus 1-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban. A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) kormányrendelettel már a múlt héten érvényben lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont augusztus 1. után sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő a július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. 

Emmanuel Macron a hétvégén ismételten felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát a saját maga és mások védelmében. A szombati tiltakozó megmozdulások után "felelőtlennek és önzőknek" nevezte azokat, akik elutasítják az oltást.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint a járványügyi mutatók stagnálnak. Miközben az elmúlt két hétben tízszeresére nőtt a napi esetszám, s a múlt héten naponta több mint 20 ezer új esetet tártak fel, a hétvégén megállt az emelkedés. Vasárnap 16 167 új esetet jelentettek, amelyek alapján az látszik, hogy jelenleg elsősorban a nyaralóhelyeken a fiatalok körében terjed a vírus. A kórházakban még továbbra is csökken az ápoltak száma, a 6843 kórházban kezelt fertőzött közül 886-an voltak vasárnap intenzív osztályon.

(MTI)

Ukrajnában már három betegnél azonosították a delta variánst

Ukrajnában újabb három betegnél azonosították a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsát, ezúttal a nyugati országrészben lévő Lviv megyében.

A megyei kormányzói hivatal közlése szerint megbetegedésük előtt egy közülük Oroszországban, egy Nagy-Britanniában járt. Ukrajnában június végén azonosították először a delta variánst két betegnél, ezt követően Kárpátalján kettőnél és a múlt héten Kijevben háromnál. Megbetegedésük előtt mind Oroszországban jártak.

Ukrajnában az elmúlt héten kismértékben fokozatosan gyorsult a járvány terjedése, majd a hét végén jelentősen visszaesett, aminek az oka általában az, hogy a hétvégi napokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

A hivatalosan közölt hétfői adatok szerint az elmúlt napban 213-mal 2 248 663-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken még 745 új beteget azonosítottak, szombaton viszont már csak 286-ot. A halálos áldozatok száma is jelentősen csökkent: mindössze két elhunytat jegyeztek fel vasárnap, míg szombaton 12-őt, pénteken még 24-et. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 849-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 184 365-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma 41-gyel 11 449-re nőtt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 3 099 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 712 791-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 49 057 embert oltottak be az országban.

(MTI)

Ahol a delta variáns beindult: így terjed most a koronavírus a világban

Jelenleg a fejlett országokban, illetve a kelet-ázsiai régióban terjed legerőteljesebben a járvány, elsősorban a delta (indiai) variáns előretörése következében. Két korábbi góc, Latin-Amerika és India inkább enyhülést mutat.

Ahol a delta variáns beindult: így terjed most a koronavírus a világban

Koronavírus: felfutóban van a járvány Izraelben, egyre többen kerülnek kórházba

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt a delta vírusváltozat okozta negyedik hullámában, s közülük több mint száz ember állapota súlyos - jelentette a helyi média hétfőn.

Koronavírus: felfutóban van a járvány Izraelben, egyre többen kerülnek kórházba

Szerbiában még vacillálnak a tanévkezdésen

A szerb oktatási miniszter szerint mindenki azt szeretné az országban, ha a megszokott módon kezdődhetne el szeptemberben a tanév, de ez attól is függ, hogy milyen arányú lesz akkor az átoltottság, és hogy mit javasol a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

Branko Ruzic a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint beszélt erről.

Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya - mondta a miniszter. Arra kérte a 17-35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát a járvány legyőzése érdekében.

Az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 199-cel 720 112-re, Koszovóban 25-tel 107 812-re, Észak-Macedóniában 24-gyel 156 063-ra, Montenegróban 69-cel 101 130-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 205 446-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7104-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2267, Észak-Macedóniában 5488, Montenegróban 1624, Bosznia-Hercegovinában pedig 9724 maradt.

(MTI)

Dühös Dr. Fauci: Amerika rossz irányba halad!

„Fölöslegesen rossz helyzetbe” került az Egyesült Államok a koronavírus delta variánsának terjedése miatt – mondta Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok első számú virológusa a CNN-nek.

Dühös Dr. Fauci: Amerika rossz irányba halad!

Koronavírus: itt vannak a legfrissebb, hétvégi magyar fertőzésszámok

161 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon a hétvége során, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 262 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 020 fő - írja a koronavírus.gov.hu.

Koronavírus: itt vannak a legfrissebb, hétvégi magyar fertőzésszámok

Koronavírus: világszerte dominánssá válik a delta-variáns, újra felélednek az aggodalmak

A világon 194 108 544 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 158 573 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint - írja az MTI.

Az új fertőzések jelentős részéért már az úgynevezett delta-variáns okozza a világ számos részén, sok fejlett országban attól tartanak, hogy negyedik hullámot hoz az új mutáns. Németországban két hónapon belül százezerre is emelkedhet a koronavírussal fertőzöttek napi száma, hacsak nem olttatják be magukat többen, a védőoltást megtagadók pedig korlátozásokra számíthatnak - jelentette ki Helge Braun német kancelláriaminiszter.

Szerencsére az új egészségügyi megoldások fejlesztése is folyamatos. Izrael rövidesen megkezdi a szájon át bevehető koronavírus-vakcina tesztelését. Az új megoldás a vakcinákhoz való gyorsabb, egyszerűbb hozzáférést biztosíthatja.

A Pfizer új védőoltáson dolgozik Amerikában, amely még nagyobb hatékonyságot biztosít a koronavírus delta (indiai) variánsával szemben - nyilatkozta Falus András Széchenyi-díjas immunológus.

Magyarországon arról ötletelnek a virológusok, hogy jutalmat kellene adni azoknak, akik elmennek oltakozni:

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF