Itt a Fed döntése, Powell hűti a kedélyeket

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően szinten tartotta a kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), ugyanakkor a közleményben az eddiginél erősebb utalást tett a közelgő szigorításra. A jegybank elnöke is azt hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, hogy látják a javulást a gazdaságban, de az még nem elég, hogy lépjenek.

Mit jelent a néhány hónap?

Nem lehet megmondani, mikor kezdődhet az eszközvásárlások leépítése, mert még nem született meg a döntés erről - mondja Powell azzal kapcsolatban, hogy kell érteni a "következő néhány ülés" kifejezést. Kiemeli, hogy látják a fejlődést a gazdaságban, de még néhány hónap adatára várnak, illetve elárulja, hogy a jövő hónapban Jackson Hole-ban ő is előad majd a Fed éves konferenciáján, "akkor talán már többet tud mondani".

Talán nem üt nagyot a delta a gazdaságon

Powell szerint a delta variáns terjedésének nem lesz érdemi hatása a gazdaság kilábalására. Kiemelte, hogy az eddigi hullámok egyre kisebb gazdasági hatással jártak, most is lehet abban bizakodni, hogy ez folytatódik. Ugyanakkor hozzátette, hogy amíg a világ nem lesz teljesen úrrá a járványon, addig az folyamatos kockázatot jelent.

Egyensúlyozni kell

Korábban nagyon jó munkaerőpiaci számokat láttunk, de az infláció nem emelkedett, akkor azt mondtuk, hogy ezért nincs szükség lépésre. Most ennek az ellenkezője van: még mindig 7 millióval kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt, miközben az infláció jóval meghaladja a célt. A világ összes jegybankjának eközött a két cél között kell most egyensúlyoznia, és azt kell mérlegelnie, mennyire széles az infláció bázisa, illetve mennyire lehet tartós az áremelkedés - mondja Powell.

Kapaszkodnak a tőzsdék

Javul a hangulat a részvénypiacon Jerome Powell sajtótájékoztatója közben: a Dow Jones most 0,1 százalékos mínuszban van, az S&P-500 pedig már erősödik.

Már 2022-ben kamatemelés jöhet

A mai döntés után a piacon elkezdtek erősödni a kamatemelési várakozások 2022-re. Most 64% esélyt adnak a befektetők annak, hogy már jövőre emelkedik a kamatszint, korábban inkább 2023-ra, sőt 2024-re várták ezt.

Már gyengül a dollár

Annyira megfordult a dollár, hogy már gyengül a volatilis hangulatban.

Milyen adatokat néz a Fed?

Sok adatot vizsgálunk a munkaerőpiacon, ezek összessége adja ki a maximális foglalkoztatottságot. Ide tartozik a munkanélküliség, illetve annak helyzete az egyes ernikai vagy életkor szerinti csoportokban - mondja Powell arra a kérdésre, milyen mutatóktól függ a "további javulás". Hozzáteszi: az infláció jóval a céljuk felett alakul már hónapok óta, a következő hónapokban is a cél feletti értékre számítanak még.

Közben visszafordult a dollár

Az elmúlt percekben kifulladt a dollár kezdeti erősödése, így ismét 1,18 felett jár az euró-dollár jegyzés.

Így néz ki az idei naptár

Ha már a Fed a "következő ülésekről" beszél, akkor lássuk, mikor ül még össze idén az FOMC:

  • szeptember 22.
  • november 3.
  • december 15.

Ezeken a napokon zárul a három utolsó 2021-es kamatdöntés, szeptemberben és decemberben friss gazdasági és kamatpálya-előrejelzés is lesz.

Most az tűnik valószínűnek, hogy szeptemberben még a mostaninál is erősebb utalást tesznek, vagy akár bejelenthetik a tapering időpontját.

A piac egyelőre alig reagált

A Fed vártnak megfelelő bejelentése után a részvénypiacon alig reagáltak: a Dow Jones 0,3%-os gyengülésben van, az S&P-500 pedig stagnál. A devizapiacon a dollár árfolyamában láttunk egy kis erősödést.

Itt a Fed friss üzenete

A gazdaság tovább erősödött, a FOMC pedig "a következő üléseken" értékelheti ezt a javulást - olvasható a közleményben. Konkrétabban is megfogalmazták: látnak előrelépést ahhoz, hogy megkezdjék a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlás leépítését, de ez az előrelépés még nem elegendő ahhoz, hogy azt most meg is kezdjék. Ezzel az eddiginél erősebb üzenetet küldhetett a Fed a piacnak, hogy közeleg a szigorítás.

A kamatban nincs meglepetés

A kamat a vártnak megfeleően 0-0,25%-on maradt, vagyis nem okozott meglepetést a döntés.

Közeleg a Fed döntése – Mivel nyugtathatja Powell az infláció miatt aggódókat?

Ezúttal csak „sima” kamatdöntést tart a Fed, vagyis nem lesz friss makrogazdasági prognózis, illetve kamatpálya-előrejelzés, mint legutóbb. Arra legközelebb szeptember közepén kerül majd sor, hogy frissítse várakozásait az amerikai jegybank.

Az borítékolható, hogy a jelenlegi 0-0,25%-os sávban tartja az alapkamatot az FOMC, csak a közlemény és a sajtótájékoztató hangvétele kérdéses. Az USA-ban az elmúlt hónapokban ugyanis 5% fölé emelkedett az infláció, amit eddig azzal ütött el, hogy a munkaerőpiac állapota még messze van a járvány előttitől, így átmenetileg és kismértékben elfogadható a 2%-os inflációs cél felüllövése. Kérdés, hogy ezen a kommunikáción változtatnak-e, tesznek-e erősebb utalást az eszközvásárlási program (QE) közelgő leépítésére.

Két dolog nehezítheti a Fed dolgát ma:

  1. Augusztusban tartja szokásos éves konferenciáját a jegybank Jackson Hole-ban, ahol az egyik fő téma éppen az infláció lehet.  Éppen ezért lehet, hogy bármilyen érdemi változással megvárják a szeptemberi ülést.
  2. Februárban lejár Jerome Powell elnök mandátuma, és bár a szakemberek szinte biztosra veszik, hogy Joe Biden ismét őt jelöli majd, amíg ez nem biztos, addig nehéz lesz elszánnia magát a Fednek bármilyen szigorításra.

A döntésről, a magyar idő szerint fél kilenckor kezdődő sajtótájékoztatórólés az esetleges piaci reakciókról a Portfolio élőben tudósít majd.

Címlapkép: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF