Lesz még rosszabb is a magyar járványhelyzet az immunológus szerint

Portfolio
Kacskovics Imre az oltások felvételét sürgeti, valamit a maszkhasználat fontosságát hangsúlyozza, ugyanis elmondása szerint továbbra is túl sok az oltatlan ember, több százezer oltatlan idős van Magyarországon, ami óriási veszélyt jelent – írja az atv.hu.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az ATV Start című műsorában, a hazai járványhelyzet alakulásával kapcsolatban azt mondta: „lesz még vélhetően rosszabb is, és ezt meg kell előzni” – írja a lap.

A szakértő szerint a legfontosabb az első és a második dózis felvétele, de a harmadik adag beadatását is erősen tanácsolja, és nemcsak az időseknek, a fiataloknak is.

Ezt azzal indokolja a műsorban, hogy jelenleg is több százezer oltatlan idős van Magyarországon, és mivel általában a fertőzöttek 20 százaléka kerül kórházba, ami 100 ezer fertőzött estén, több mint 20 ezres terheltséget jelentene az egészségügynek, a betegek 2 százaléka (2000 ember) ráadásul nem is élné túl. Ezt nem kellene megvárni – jelentette ki.

Az immunológus szerint ilyen terheltség mellet az orvosok csak a koronavírus-fertőzöttekkel tudnának foglalkozni, így az más betegségekben szenvedők állapota is romlana.

Az immunológus azt is hangsúlyozta, hogy a jelenleg hódító delta variánssal a beoltottak is megfertőződhetnek és bár rövidebb ideig, de terjeszthetik a betegséget, ezért nagyon fontos lenne a maszkviselés.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF