brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
Gazdaság

Katasztrofális járványadatok érkeztek Magyarországról – Mi várható a következő időszakban?

Portfolio
A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem regisztráltak olyan sok fertőzöttet, mint tegnap, miközben a kórházak is egyre leterheltebbek. A szennyvízadatok felemásak, azonban Müller Cecília tisztifőorvos heteken belül fordulatra számít.

Az elmúlt 24 órában 12 637 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon a friss járványadatok szerint; a koronavírus járvány 2020 eleji magyarországi kitörése óta sosem volt a napi esetszám 12 ezer felett, így ez új csúcsnak számít. Az elmúlt időszakban az esetszám 20-30%-kal emelkedett, egyelőre az esetszám alapján nincs jele annak, hogy elértünk volna a platóra. A kórházakban is egyre nehezebb a helyzet. A súlyos esetek száma tegnaphoz képest kis mértékben emelkedett, 6840 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 664-en vannak lélegeztetőgépen. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ heti felmérése szerint a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja továbbra is magas, de a minták többségét stagnáló tendencia jellemzi. A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a mintavételi helyek többségében az emelkedett kategóriába esik. Ez alapján akár az is felsejlik, hogy már nem sokáig romlik tovább a helyzet.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az örökítőanyag stagnálása azt jelzi, hogy egy-két hét múlva a járványhullám tetőzhet Magyarországon. Persze jegyezzük meg, hogy voltak már olyan szennyvízadatok, amelyek később téves jelzésnek bizonyultak, így egy mintából az erős következtetések levonásával vigyázni kell.

A járvány reprodukciós rátája pedig továbbra is 1 felett van, vagyis egy ember több mint egyet fertőz meg a vírussal. Ferenci Tamás biostatisztikus modellje szerint az R csökkent az elmúlt időszakban, ami a már 3 hete bevezetett, november elsejei első szigorító lépésekkel is összefügghet, illetve azzal, hogy az emberek a korlátozások nélkül is óvatosabbá válhattak. A nagy kérdés az, hogy a bevezetett korlátozások 1 alá tudják-e szorítani a reprodukciós számot, a mostani R érték azt jelzi, hogy ezt még nem értük el.

newplot (1)
Forrás: https://research.physcon.uni-obuda.hu/COVID19MagyarEpi/

Egyelőre a napi járványadatok inkább romlanak, mintsem javulnának. Ma új rekordra emelkedett a pozitív tesztek aránya a mintákban a járvány negyedik hullámában, amit azt jelenti, hogy miközben új rekordra emelkedett a fertőzésszám, romlott a detektálási hatékonyság. Vagyis a járványhelyzet – a feltáratlan esetek növekedése miatt – gyorsabban romlik, mint ahogy az a 12 ezres rekordfertőzöttből sejteni lehet.

Címlapkép: Getty Images

kórház hospital korhaz
Gazdaságos olimpia? A franciák már most dupla költségektől félnek
new york_getty_stock
tél áram elektromos vezeték getty stock energia
Kiakadtak a britek a kormány Brexit-húzásán
forint bankjegy
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
kórház hospital korhaz