orbán parragh megbeszélés
Gazdaság

Megjött a kormány döntése: ismét odacsap az összes magyar önkormányzatnak

Portfolio
Közel egy évvel az első kihirdetése után a kormány gyakorlatilag meghosszabbítja 2022-re is azt a szabályát, ami megtiltja, hogy az önkormányzatok emeljék a helyi adók szintjét és hogy új adót vessenek ki.

Emlékezetes, a kormány tavaly december elején hirdette ki azt a döntését, amivel megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket (a Pénzügyminisztérium akkor úgy érvelt, hogy "a kormány legújabb intézkedésével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot segíti"). Ezzel a kormány a hazai cégeknek kedvezett, viszont a koronavírus-válság által szintén sújtott településeket hozta pénzügyileg nehezebb helyzetbe. Főleg, ha arra is tekintettel vagyunk, hogy jövőre is él az iparűzési adó megfelezése a kkv-k esetében.

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában megjelent rendeletében gyakorlatilag meghosszabbítja a tiltás idejét. A tavaly decemberi rendelet első paragrafusa ugyanis így módosul

  • „1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • (2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • (3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Az Orbán Viktor által aláírt szabályozás már péntektől hatályos.

A kormány döntése nem könnyíti meg a települések életét, sőt. A rendelettel lényegében az önkormányzatok pénzügyi mozgásterét szűkíti tovább a kormány, amely a koronavírus-járvány okozta válság miatt eleve szűkült az elmúlt időszakban. Azt is érdemes felidézni, hogy a parlament előtt fekvő legújabb 2022-es adócsomag szintén tartalmazza a kkv-knak szóló iparűzési adó megfelezésének javaslatát, amivel 150 milliárd forintot von el a kormány az önkormányzatoktól (ezt az intézkedést eredetileg korábban szintén Parragh László, az MKIK elnöke javasolta).

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével (b) tanácskozik a Karmelita kolostorban 2020. november 8-án. Balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2), jobbról Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

bear_1
lélegeztetőgép kórház beteg halál covid
spanyolország turizmus tengerpart
Boris Johnson Twitter
forint készpénz bankjegy

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
omikron koronavírus tüskefehérje