Besegíthet Katar az EU-s gázválság enyhítésébe, de keményen megkérné az árát

Portfolio
Hajlandó lehet segíteni a világ egyik legnagyobb LNG-kitermelőjeként Katar az Európai Uniónak akkor, ha az orosz-ukrán háború miatt bajba kerülne a kontinens a gázszállítások terén, de cserébe olyan feltételeket kérne, amivel lényegében az uniós gázpiaci liberalizáció fő célkitűzéseit fordítaná vissza. Egyrészt hosszú távú gázvásárlási szerződéseket szeretne, másrészt annak megtiltását, hogy a katari LNG végül az EU-n kívüli piacokra kerüljön néhány nyerészkedő gázkereskedő jóvoltából – derül ki a Reuters piaci háttér információkra épülő összeállításából. Összességében az látszik, hogy hathatós amerikai rásegítéssel valamelyest enyhülhetne az akut európai gázhiány, ha esetleg teljesen leállnának az orosz szállítások a következő időszakban.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban Tamim bin Hamad al-Thani katari emír, és Biden nyilvánosan megígérte, hogy speciális státuszt adna Katarnak, mivel nagyon szoros NATO-n kívüli szövetségese Amerikának a közel-keleti ország. A múltbeli kedvező tapasztalatok mellett a felajánlás mögött nyilván az is meghúzódik, hogy az Egyesült Államoknak most tényleg fontos lenne a katari segítség arra az esetre, ha az orosz-ukrán háború miatt leállnának a gázszállítások Európa felé. Katar éves cseppfolyósított földgáz-export kapacitása ugyanis mintegy 106-107 milliárd köbméter, és méretei, illetve földrajzi helyzete miatt elvileg képes lenne valamennyi plusz gázszállítást az EU felé teljesíteni a baj esetén.

A gondok abból adódnak, hogy a katari export kapacitások szinte teljes egésze le van kötve szerződésekkel, ráadásul a Reuters információi szerint 90-95%-ban hosszú távú szerződésekkel, így tehát a spot piaci gázeladások csak az éves kitermelési kapacitásai 5-10%-át teszik ki. A katari hosszú távú szerződések közül csak a pontról-pontra szállítási szerződéseknél lehetne rugalmasság, de ez csak akkor működik, ha a vevő is belemegy ebbe, illetve ha Katar kompenzációt fizet ezért. Különben szerződésszegés történne, amit Katar élesen elutasít. Ezt ki is mondta a katari energetikai miniszter kedden délután, miután Kadri Simson uniós energiaügyi biztossal egyeztetett.

Ahhoz, hogy az ázsiai és egyéb vevők elnézzék Katarnak a hosszú távú szerződés módosításokat, nyilván kellene az amerikai ráhatás is, és ezért utalgatnak folyamatosan a katariak arra, hogy ők egyesül ezt a problémát nem tudják megoldani.

A fentiekből egyébként az következik, hogy jelenleg évente maximum 8-10 milliárd köbméternyi LNG-t tudnának átirányítani a katariak Európa felé, miközben az orosz gázszállítások teljes leállításánál havi 13 milliárd köbméter esne ki.

Így tehát még mindig nagyságrendi különbség van abban, amennyi pluszt tudnának szállítani a katariak, és amennyi gázra az EU-nak vészhelyzetben szüksége lenne.

Arra, hogy még a katari segítség mellett sem tudná teljesen megoldani az EU a gázpiaci válságot, pénteki elemzésünkben már írtunk:

A mai katari-uniós egyeztetéseken elhangzó konkrétumokról egyébként egyelőre nincs információ, de előzetesen a hírügynökség megtudta: Katar két nagyon fontos feltételt szabna az EU a gázpiaci kisegítésért cserébe. Egyrészt hosszú távú szerződéseket szeretne az uniós partnerekkel (ha feladnak egy ázsiai szerződést, akkor helyette szeretnének egy európait), másrészt annak megtiltását, hogy a Katarból az EU-ba kerülő LNG-t áttöltsék más hajókra és az EU-n kívül eladják vaskos profittal.

Ahogy a hírügynökség megjegyezte: mindkettő az uniós szabad gázpiaci keretekkel menne szembe és visszafordítaná az elmúlt két évtized liberalizációs irányát. Egyes elemzők szerint a szokatlanul alacsony orosz gázszállítás részben pont azzal függ össze, hogy egyre kevesebb már a hosszú távú gázszerződés (amit mindig teljesítenek az oroszok), a spotpiacon pedig nem igazán jeleskednek megjelenni eladási tenderekkel az oroszok.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éppen ma adta ki a 2021 decemberi földgáz jelentését, aminek alábbi ábrája gbemutatja, hogy hogyan alakult az elmúlt években az uniós LNG-import (zöld színnel):

Közben egyébként az is lényeges, hogy hiába szállítanának hirtelen rengeteg LNG-t az európai kikötőkbe a katariak, a Reuters információi szerint a cseppfolyósított termék visszagázosításának kapacitáskihasználtsága januárban már 75%-ra ugrott Európában, így alig lenne plusz fogadó kapacitás.

Szintén lényeges, hogy Amerika nemcsak a katariakat tolja maga előtt a többlet LNG-szállítások érdekében, hanem maga is jeleskedik ebben: januárban történelmi csúcsra ért az EU LNG-importja 11,8 milliárd köbméterrel és ennek 45%-a már az Egyesült Államokból érkezett.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF