Előfizetői tartalom

Leállnak az oroszok európai gázszállításai? - Történelmi csúcsra szárnyalt a gázár

Portfolio
A keddi 30%-os szárnyalás után a szerdán délelőtti kereskedésben egészen hihetetlen mértékű, 58% körüli szárnyalás alakult ki a legközelebbi, áprilisi határidős gázárra a holland gáztőzsdén, és így az ár átmenetileg 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Mindez akkor történt, amikor kiderült: a Gazprom mára csak a 20%-át foglalta le a Jamál-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja a cég, ez pedig az árak ugrásához vezet. Számos más tényező, például a német gazdasági minisztérium, vagy a lengyel miniszterelnök, illetve a Fehér Ház szóvivője, felől érkező jelek, miatt is óriási a bizonytalanság a piacokon azzal kapcsolatban, hogy meddig jöhet zavartalanul az orosz olaj- és gáz Európába és ezek együtt hajtják durván felfelé az energiahordozók árát, az pedig az áram tőzsdei árát. Alábbi hírfolyamunkban a mai legfontosabb európai energiapiaci fejleményeket foglaljuk össze.

2022. március 02. 20:50 Megosztás Mi van, ha letekerik, vagy teljesen elzárják a gázcsapokat az oroszok? Egyre több az olyan jel, amely arra utal, hogy jelentős az Európába irányuló orosz olaj- és gázszállítások zavartalanságával kapcsolatos kockázat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés