Kimondták a németek: nem akarják az orosz olajat és gázt szankció alá vonni

Portfolio
Bár az asztalon van az orosz energia import embargó alá vonása, de jelenleg nem ez tűnik a tanácsosnak, mert nem fenntartható az olaj-, gáz- és szénszállítások leállítása – gyakorlatilag ezt jelezte egy hétfői nyilatkozatában a német pénzügyminiszter.

Christian Lindner azonban hozzátette a Reuters tudósítása szerint, hogy abszolút nem zárja ki egy ilyen súlyos lépés meghozatalát a későbbiekben. Azt is megjegyezte, hogy az energiaárak elszállása miatt aggódik, és a piaci mozgásoknak negatív gazdasági növekedési és inflációgyorsító hatásai lehetnek.

Lindner nyilatkozata fontos volt abban, hogy a délelőtti extrém ugás után a délutáni kereskedésben jócskán süllyedjen a gázár a holland gáztőzsdén. Az áprilisi határidős ár a reggeli 320 eurós tetőpontról előbb 250-270 eurós sávba esett megawattóránként, aztán részben Lindner nyilatkozatára 225-240 euróig esett. Most épen 236 eurón jár, ami még mindig 23%-os emelkedést jelent péntekhez képest. A mai gázpiaci fejlemények:

Amint délután beszámoltunk róla, Orbán Viktor magyar miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is azt jelezte, hogy Magyarország nem fogja támogatni az orosz energiahordozók elleni embargót.

Címlapkép forrása: Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF