gazvezetek Oroszorszag1
Gazdaság

Leállt az orosz gázszállítás a második legfontosabb európai útvonalon, mégis csökken a gázár

Portfolio
Miután szankciós listára tette az orosz elnök a Jamál-Európa vezeték lengyel szakaszának tulajdonosát, leállt az orosz gázszállítás ezen a második legfontosabb európai gázszállítási útvonalon. Ezzel együtt is csökkent kicsit a pénteki kereskedés első felében a gázár a holland vezető gáztőzsdén.

Szerda este jött ki az a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendelet, amely megtilt mindennemű tranzakciót, még a meglévő szerződések teljesítését is, a listán lévő szereplőkkel az orosz cégeknek. Mivel a lista utolsó helyén rajta van az EuPolGaz is (részben az orosz Gazprom, részben a lengyel PGNiG tulajdona), amely a mintegy 4 ezer km-es Jamál-Európa gázvezeték 684 km-es lengyel szakaszának tulajdonosa, így az EuPolGaz fele már csütörtökön azonnali hatállyal leállt a gázszállítás és azóta sem indult újra. Nem is fog, amíg hatályos az orosz elnöki rendelet.

A Jamál-Európa az oroszokon, fehéroroszokon és lengyeleken keresztül viszi a gázt a németekhez (lásd alább) és évi 33 milliárd köbméteres a kapacitása, ami a második legnagyobb az Északi Áramlat 1 után, aminek évi 55 milliárd köbméteres a kapacitása és közvetlenül az oroszoktól viszi a gázt a németekhez a tenger alatt. A Jamál-Európa lengyel szakaszának tulajdonosát érő szankció miatt tegnap 15-20%-os gázár-ugrás volt a különböző határidős kontraktusokban 110 euró/megawattórára és főként a téli hónapok lejártain alakult ki magas árszint, hiszen egyre inkább bizonytalan, hogy hogyan tudja Európa úgy feltölteni a tárolókat őszig, hogy abból gond (korlátozás) nélkül ki tudja húzni jövő tavaszig.

A fentiek miatt nem véletlen, hogy a német miniszter már arra utalt: lehet, hogy a tervezettnél előbb kénytelen leválni az orosz gázról Németország, mert egyszerűen nem fog jönni az orosz molekula. Ma azonban jelenleg 4%-os áresés látszik a holland TTF gáztőzsdén a júniusi határidőre 102 euróra, de az októberi lejáratra csak 1%-os a csökkenés 106 euróra.

junius ttf220513

Érdemes megjegyezni azt is: amiatt, hogy az oroszok az elnöki rendeletre mutogatva leállították a gáztranzitot a Jamálon, a lengyelek szerződésszegést emlegetnek és panasszal éltek az oroszoknál – írja az Euronews. Közben egyébként a Gazprom szintén szerződésszegésre panaszkodik: szerintük az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

A Jamál-Európán történt leállás tehát nyugtalanító, de közben arról is meg kell emlékezni, hogy kedd este az ukránok jelentették be, hogy vis major helyzetre hivatkozva szerdától felfüggesztették a szohranyivkai mérőponton az orosz gáz tranzitját, aminek napi kapacitása 32,6 millió köbméter, de az utóbbi időben már csak napi 23 millió köbméter körüli mennyiséget továbbított. Ennek a kieső bő 20 milliós kapacitásnak egy részét (kb. a felét) az ukránok az oroszokkal egyetértésben átterelték a Szudzsa nevezetű másik ukrajnai vezeték belépési pontra és ott továbbítják Európa felé a tranzitot. Összességében a keddi teljes ukrán gáztranzit 96 millió köbméter volt, ez szerdán leesett 77 millió köbméterre, majd tegnap a Gazprom szerint 50,6 millió köbméter volt, ma pedig 63 millió köbméter lesz.

Így tehát a Jamál-Európa vezetéken, illetve az ukrán szohranyivkai mérési ponton keresztüli tranzit szállítás leállítása után felértékelődött a Szudzsa belépési ponton keresztüli, illetve a Szlovákián keresztüli orosz gáztranzit. A főbb vezetékeket tekintve ugyanis

mostantól ucsak Szlovákián keresztül, illetve az Északi Áramlat 1-en keresztül megy az orosz gáz Európa felé.

Nem véletlen a fentiek miatt, hogy például az ukrán-szlovák határon lévő nagykaposi mérési ponton mintegy 50%-kal megugrott mára a gáztranzit volumene. A szlovák rendszerüzemeltető szerint a tegnapi 625 ezer 135 MWh/nap mennyiségről mára 946 ezer 741 MWh/nap mennyiségre ugrott a gázmennyiség.

Mindez arra utal, hogy egyelőre a két megmaradt fő szállítási útvonalon keresztül folyamatos a gázszállítás Európa felé és időjárási és egyéb okok mellett ez játszhat abban szerepet, hogy mára a különböző lejáratú határidős gázárak is csökkentek kicsit.

Címlapkép forrása: Getty Images

szloven-zaszlo-szlovenia
nato zászló getty stock
forint készpénz érme
brit-parlament-westminster

Holdblog A dollár bölcsessége

Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár "bivalyerejét"....

Kiszámoló A vihar előszele

Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehéz napokon vannak...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Mely szektorok, ágazatok és egyedi papírok képesek emelkedni?
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok