Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett

Portfolio
Az új Orbán-kormány kedd délutáni hivatalos megalakulása, valamint az alaptörvény újabb parlamenti módosítása után néhány órával a miniszterelnök jelezte, hogy rendkívüli bejelentésre készül. Ezt követően nem sokkal meg is jelent egy rövid videó a kormányfő Facebook-oldalán, melyben az új kormány első döntését ismertette: ma éjféltől a kormány kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Az újfajta veszélyhelyzetben hozott kormánydöntésekről pedig holnap már tájékoztatást is fog adni Orbán Viktor.

Közben a kormány ki is hirdette a rendeletet:

Itt a bejelentés

Orbán Viktor azzal kezdte a rendkívüli bejelentését, hogy a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegetett elmondása szerint, mert a szomszédban háború zajlik.

"Olyan háború zajlik, amelynek senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energia ellátását és anyagi biztonságát is" - értékelte a helyzetet.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy látni, hogy a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

A világ egy gazdasági válság küszöbén áll

- ismételte meg korábbi értékelését, valamint minisztereinek (Varga Mihály és Nagy Márton) múlt heti álláspontját. Hangoztatta: meg kell védeni a családok anyagi biztonságát.

Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség

- fejtette ki. "A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve

ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet" - jelentette be Orbán Viktor.

"A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat" - magyarázta a kormányfő.

Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről

- vetítette előre.

A videó itt nézhető vissza:

Mit is jelent mindez?

A kormány nem várt sokat a veszélyhelyzeti kormányzás újbóli kihirdetésére, ugyanis a parlament kedd délután szavazta meg azt a kormányzati törvénymódosító javaslatot, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. Vagyis néhány órával a lehetőség parlamenti megteremtése (ami biztosra vehető volt a negyedik Fidesz-KDNP-kétharmados parlamenti többség fényében) után szinte azonnal alkalmazza ezt az eszközt a frissen felállt Orbán-kormány.

A veszélyhelyzet egyébként a jelenlegi felhatalmazás alapján június 1-ig szólna a járványra való hivatkozással. Most a háborús helyzetre hivatkozva terjesztheti ki ennek az időbeli hatályát a kormány. A részleteket feltehetően a ma este megjelenő közlönyben fogjuk megtalálni.

A kormány úgy érvel a veszélyhelyzeti, illetve más szóval rendeleti kormányzás mellett, hogy gyors döntésekre ad lehetőséget a rendkívüli helyzetekben és a válságos időszakban, ami állítása szerint most is van. A veszélyhelyzet kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy ezzel a kormány esélyt sem ad a legfontosabb ügyek vitájára, és kiiktatja a parlament ellenőrzési jogköreit.

A következő hetekben és hónapokban egyébként a kormány számára jól fog jönni a rendeleti kormányzás. Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogy az idei költségvetésben tátongó 1000-1500 milliárd forintos elcsúszást ki kell igazítania. És már ebben a cikkünkben rámutattunk arra, hogy amennyiben a kormány a kiigazító/megszorító csomag látszatát is el akarja kerülni, akkor azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a beruházásbefagyasztásról és kiadáscsökkentésről egyedi kormányrendeletek fognak megjelenni a különböző közlönyökben, és így a kívülállóknak nehezen fog összeállni az egész egy teljes csomaggá.

Megalakult az új kormány, bejelentésre készül a miniszterelnök

Orbán Viktor ezt megelőzően a Parlamentben beszélt és mutatta be az új kormány tagjait, akik letették az esküt és átvették a köztársasági elnöktől a kinevezési okmányukat. Ezzel hivatalosan is felállt az ötödik Orbán-kormány.

A kormány tagjainak elképzeléseiről, terveiről itt írtunk korábban:

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF