Újabb hitelminősítő figyelmeztet: nagy bajba kerülhet Magyarország, ha az oroszok elzárják a gázt

Portfolio
Szlovákia, Csehország és Magyarország a legjobban kitettek a kelet-közép-európai országok közül egy esetleges orosz gázszállítás-leállítás következményeinek - állítja a Fitch Ratings. Lengyelország, Litvánia és Románia kevésbé tűnnek sérülékenynek.

A Fitch Ratings azzal kezdi értékelését, hogy az orosz gázszállítások azonnali elzárása nem a hitelminősítő alapforgatókönyve, de valós kockázat. Példaként említik, hogy Bulgária és Lengyelország már nem kapnak orosz gázt, a többi európai országba pedig csökkentett kapacitáson érkezik a földgáz. Az ellátási és infrastrukturális korlátok miatt az EU-nak több mint három évre lenne szüksége ahhoz, hogy az orosz gázszállítás teljes kiesését ellensúlyozni tudja - írják.

A Fitch készített egy sérülékenységi mátrixot, amely az egyes országok kitettségét mutatja az orosz gáz felé. Ebben a modellben figyelembe vették az esetleges kormányzati lépéseket - mint írják, egyeztettek az összes kelet-közép-európai ország kormányzatával, legtöbbször az energiaügyi miniszterekkel. Tapasztalatuk szerint az intézkedések nagyrészt keresleti-kínálati beavatkozásokat jelentenének, valamint hatósági árszabályozást.

A régiót nagyon komoly makrogazdasági sokk érné,

amely a növekedést lefelé, az inflációt felfelé húzná (a Fitch itt jegyzi meg, hogy az energiának jellemzően nagyobb a súlya a kelet-közép-európai országok fogyasztói kosarában, mint a nyugati országokéban). A hatást enyhítő tényezőket figyelembe véve viszont az látszik, hogy a hatás széles skálán mozogna az egyes gazdaságokban. Magyarország, Csehország és Szlovákia például amellett, hogy jelentős részt az orosz gázra támaszkodik, nem is találna más alternatívákat. Lengyelország, Litvánia és Románia viszont széles körben nyúlhatna egyéb alternatívákhoz, vagy saját maguk is jelentős termelői kapacitásokkal rendelkeznek.

A Fitch Ratings figyelmeztet, hogy a makroszintű sokk államháztartásra gyakorolt hatása és az esetleges ellensúlyozó intézkedések nyomást gyakorolhatnak az államadós-besorolásokra, különösen ott, ahol a hitelmutatók már most is gyengék. A Cseh Köztársaság "AA-" besorolásának május óta tartó negatív kilátása részben az orosz energiától való függőség kockázatát tükrözi.

Sokat beszélnek rólunk manapság a hitelminősítők

Nem a Fitch Ratings volt az egyetlen, amely a napokban megnyilvánult a magyar kilátásokkal kapcsolatban, a Moody's is kiadott egy értékelést - igaz, az a különadók miatti kilátásokat boncolgatta, nem pedig egy esetleges energiasokkot. "Ugyan a kormány által bejelentett költségvetési kiigazítás felgyorsítja a hiány csökkenését, az újabb különadók növelik a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát a befektetők szemében és tovább csökkentik a bankrendszer profitját, így negatívak lehetnek a magyar adósbesorolás szempontjából – írtuk a hitelminősítő akkori értékeléséről. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő hónapokban esedékes hitelminősítői felülvizsgálatokon könnyen elképzelhető stabil kilátásunk rontása, vagy akár a magyar osztályzat csökkentése is.

Öt feltörekvő piaci ország, Ukrajna, Brazília, Egyiptom, Ghána és Magyarország a legsérülékenyebb a kötvényhozamok emelkedése és a finanszírozási költségek elszállása szempontjából – figyelmeztetett múlt szerdai elemzésében az S&P Global. A cég szakértői szerint az elmúlt hónapokban látott folyamat akár az érintett országok hitelminősítői besorolására is negatív hatással lehet.

közelegnek az idei második tervezett felülvizsgálatok a hitelminősítőknél, jelenleg mindhárom cégnél két fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória határa felett stabil kilátás mellett. Az utóbbi hónapok fejleményei és véleményei után azonban nem lenne meglepő, ha egy vagy több cég is negatívra rontaná ezt a kilátást a kiszámíthatatlan üzleti környezetre, az energiaválság kockázatára hivatkozva. Sőt, rossz esetben a leminősítés sem zárható ki.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF