Ez már biztos: a mostani után novemberben is pluszpénz hullik a nyugdíjasokra

Portfolio
A napokban kapják kézhez az érintettek a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítésüket, visszamenőlegesen is. A héten megjelent friss inflációs előrejelzés viszont azt üzeni: novemberben újabb emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Arról már többször is beszámoltunk, hogy az év elejei 5%-os nyugdíjemelés nem volt elegendő és ezért a kormány most júliusban 3,9%-os pótlólagos emelésről döntött a magasabb infláció miatt.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója friss bejegyzésében viszont már azt részletezi, hogy a júliusi rendkívüli korrekciós nyugdíjemelés után várható-e újabb korrekció novemberben és ha igen, milyen mértékben.

Már cikkének elején leszögezi: a júliusit követően novemberben szinte

biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté.

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nő, így a novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. Az MNB a legfrissebb jelentése szerint akár 12,6 százalékos éves inflációra számít (korábbi jelentésében legfeljebb 9,8 százalékra tette az infláció várható éves mértékét), amelynek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet - vetíti előre a szakember.

Mennyi az annyi júliusban és novemberben?

A nyugdíjszakértő azt is kiszámolta írásában, hogy az átlagnyugdíj esetében mit jelent a mostani 3,9%-os pótlólagos nyugdíjemelés és mit jelenthet novemberben a 3,7%-os plusz emelés.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve: a júliusi nyugdíj összege 6 ezer forinttal 167 ezer forintra nő, egyösszegben pedig 7 x 6 ezer = 42 ezer forint érkezik. Az emelés nemcsak a nyugdíjasokat illeti meg, hanem kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülő személyt is, összesen két és félmillió embert. A rendkívüli korrekciós emelés a nyugdíjkasszának 184 milliárd forintba kerül. 

Ha a novemberi újabb korrekciós emelés mértéke az MNB előrejelzésének megfelelően 12,6 - 8,9 = 3,7 százalékos lenne, az akkor 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberben 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egyösszegben 11 x 6180 = 67.980 forint lenne.

A 2023. januári nyugdíjemelés, amelyet a jövő évi költségvetési törvény tervezete hihetetlenül optimistán 5,2 százalékos inflációval tervez, az akkor 173.180 forintos átlagnyugdíjat 182.190 forintra növelné. Szerinte jobb lenne, ha a túlzott kincstári optimizmust elfeledve eleve a ténylegesen várható jövő évi inflációval kalkulálna a törvényhozó, hogy ne kelljen a nyugdíjasoknak egy napig sem kényszerhiteleznie a magyar államot.

Farkas András szakéírtői írása teljes egészében ide kattintva olvasható.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF